"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Kazım Kurt: “Tarihî konakları kültür-sanat mekânlarına dönüştürdük”

  • 30 Ekim 2023
Başkan Kazım Kurt, Odunpazarı Belediyesi'nin kültür-sanat hizmetlerini Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Odunpazarı, Kurşunlu Külliyesi, tarihî sokakları ve evleri, müzeleri, kütüphaneleri, insanıyla yaşayan bir kent. Göreve geldiğimiz günden bu yana Odunpazarı’nı tarihin, bilimin ve kültürün merkezi yapmak için çalışıyoruz, yeni müzeler, kütüphaneler açmayı sürdürüyoruz. Her yıl, dördü uluslararası, biri ulusal olmak üzere beş farklı festival düzenliyoruz. Uluslararası Ahşap Heykel Festivali, Uluslararası Cam Festivali, Uluslararası Seramik Pişirim Teknikleri Çalıştayı, uluslararası alanda ünlü sanatçıları her yıl konuk ediyor. Eskişehir taşı, beyaz köpük ya da beyaz altın olarak bilinen lületaşının bilinirliğini artırmak, lületaşı rezervleriyle ilgili farkındalık yaratmak amacıyla “Lületaşı Festivali” düzenliyoruz. Yeni neslin lületaşı oymacılığını öğrenmesine aracılık ediyoruz. Geçtiğimiz yıl il kez düzenlediğimiz Uluslararası Dinleme Diyalog Dayanışma (3D) Gençlik Festivali’nin ikincisini 27-29 Ekim’de düzenledik. Festival sayesinde gençler, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri bir araya geldi.

“Odunpazarı Evleri”, Osmanlı dönemi kent mimarisinin özelliklerini barındırıyor, sivil Türk mimarisinin özgün örnekleri arasında yer alıyor. Bu evleri restore ederek, müzeye, galeriye ve kütüphanelere dönüştürüyoruz. Odunpazarı’na bugüne kadar 11 müze kazandırdık. Bu müzelerden ikisini 2019 yılından sonra hizmete sunduk (Şehrin Ateşi Seramik Galerisi ve Doğan Avcıoğlu Kütüphanesi). Tarihî Odunpazarı bölgesinde yer alan Arasta Çarşısı’ndaki Odunpazarı Şehrin Ateşi Seramik Galerisi’nde, 2015 yılından bu yana düzenlediğimiz Uluslararası Eskişehir Odunpazarı Seramik Pişirim Teknikleri Çalıştayı’na katılan sanatçıların yaptığı seramik eserleri sergiliyoruz. Ayrıca galerinin sergi odasında seramik sanatçılarının kişisel sergilerine ev sahipliği yapıyoruz.

Türk edebiyatının usta isimlerinin okuduğu, kütüphanelerinde tuttuğu kitapları vatandaşlarla buluşturuyoruz. O kitaplıklardan müzeler kuruyoruz, usta isimleri bu müze-kütüphanelerde yaşatıyoruz. Tarihî konakları restore ederek adını yaşattığımız isimlerden biri, Türkiye’nin en üretken aydınlarından Doğan Avcıoğlu. Tarihî taş binayı restore ettik, kütüphaneye dönüştürdük. Kütüphanede, yazar Doğan Yurdakul bölümü de bulunuyor. Usta kalemlerin kişisel kütüphanelerindeki yaklaşık 3.000 kitaba ev sahipliği yapan Doğan Avcıoğlu Kütüphanesi, Avcıoğlu’na ait çok kıymetli el yazması eserlerine, Avcıoğlu ile Yurdakul’a ait pek çok belgeye ve özel eşyaya ev sahipliği yapıyor. Tekin Yayınevi’yle birlikte “Doğan Avcıoğlu Ödülleri” düzenliyoruz. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eskişehir Şubesi’yle birlikte “Emek Şiir Ödülü” veriyoruz.

Odunpazarı’nda festivaller düzenlemeye, uluslararası arenada ün salmış sanatçıları ve bilim insanlarını ilçemizde ağırlamaya devam edeceğiz. Tarihî konakları kütüphanelere, müzelere, galerilere ve sanat evlerine dönüştürmeye devam edeceğiz.


Önerilen Haberler