YÜKLENİYOR
Başkan Osman Gürün, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin kültür-sanat hizmetlerini Belediye Gazetesi’ne anlattı:
Karia ve Likya uygarlıklarıyla birçok medeniyetin izlerini taşıyan Muğla, geçmişten aldığı güçle, birikimiyle kültürün, tarihin, sanatın başkenti. Bu nedenle kültüre ve sanata önem veriyoruz, Muğla’nın kültür-sanat kenti olmasını hedefliyoruz.
2015 yılında kurulan Muğla Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarı, Türk Sanat Müziği Bölümü’yle Türk Halk Müziği Bölümü’nde 48 öğrenciyle eğitim-öğretim faaliyetlerine başladı. 2023 yılı itibarıyla altı bölümde (tiyatro, Türk halk dansları, bale, çok sesli çocuk korosu) 392 öğrenciye eğitim veriyoruz. Mezun olan öğrencilerden 10’u devlet konservatuvarlarına girmeye hak kazandı. Kültür, sanat, spor, sosyal yaşam gibi birçok alanı barındıran Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi’ni 2020 yılında açtık. Merkezdeki yetişkin ve çocuk kütüphaneleriyle dersliklerden bugüne kadar toplam 100.000 kişi yararlandı. Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi, birçok sergiye ve seminere ev sahipliği yapıyor. Belediyemizin bandosu ve orkestrası, 13 ilçede konserler vermeye, farklı sanatçılarla birlikte sahne almaya başladı. Ayrıca mobil kültür hizmet tırı aracılığıyla tiyatro oyunlarını, konserleri, Ramazan ayı eğlencelerini vatandaşlara ulaştırdık. Uluslararası Zurnazen Festivali düzenliyoruz. Bu yıl 8.’sini düzenlediğimiz festivalde bugüne kadar sekiz farklı ilçede 39 yabancı ve 87 yerli sanatçı sahne aldı.
Kültür-sanat faaliyetlerimiz arasında İdil Biret Müzik Festivali, Uluslararası Halikarnassos Müzik Festivali, Atatürk’ün Sevdiği Şarkılar albümü, Muğla türküleri albümü yer alıyor. Kültür-sanat etkinliklerini toplumun her kesimini kapsayacak şekilde planlıyoruz. Muğla’nın kültürel dokusuna renk katacak etkinliklere, uluslararası karikatür ve fotoğraf yarışmalarına ev sahipliği yapıyoruz. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’yle işbirliği yaptık, Muğla’ya özgü yemek tariflerinin yer aldığı, bu tariflerin yapımının videolarla anlatıldığı “Gocamandan Toruna Muğla Yemekleri” adlı kitabı yayımladık. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi, “Sanat, güzelliğin ifadesidir. Bu ifade söz ile olursa şiir, nağme ile olursa musiki, nakş ile olursa ressamlık, oyma ile olursa heykeltıraşlık, bina ile olursa mimarlık olur.”
Muğla’yı geçmişten geleceğe taşımak, gelecek nesillere doğru aktarmak istiyoruz. Sadece kültür merkezlerine, binalara yatırım yapmıyoruz, insana yatırım yapıyoruz. Vatandaşlara ulaşmayı, onları kentin büyülü atmosferiyle buluşturmayı amaçlıyoruz. Muğla, kültürü, sanatı, eşsiz güzellikleriyle keşfedilmeyi bekleyen bir cevher gibi geleceğe en değerli mirasımızdır.