"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Recep Gürkan: “Edirne’yi sanatla buluşturduk”

  • 30 Ekim 2023
Başkan Recep Gürkan, Edirne Belediyesi'nin kültür-sanat hizmetlerini Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Edirne, 8.300 yıllık tarihiyle beş farklı medeniyete ev sahipliği yapan bir kent, Türkiye’nin Avrupa’ya, Avrupa’nın Türkiye’ye açılan kapısı. Tarihin, kültürün, barışın ve huzurun başkenti. Kısacası özgürlükler kenti Edirne. Dil, din, ırk ayrımı yapmadan farklı kültürleri harmanlayan, ortak ülkü, bayrak, vatan çatısı altında bir araya gelmeyi başaran insanların yaşadığı bir kent aynı zamanda.

Hiç kuşkusuz artık ülkeler değil, kentler yarışıyor. Dünyanın en güzel binalarını, en muhteşem yollarını yapabilirsiniz. Ancak kentleri geleceğe kültür, sanat, medeniyet taşıyor. Edirne’nin kültür mozaiğini dünyaya tanıtmak, Edirne’yi sanatla buluşturmak amacıyla 2014 yılından bu yana çok güzel çalışmalara imza attık, atmaya da devam ediyoruz.

Geleneksel Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ne ev sahipliği yapıyoruz. Her yıl binlerce güreş izleyicisini Edirne’de ağırlıyoruz, atalarımızın emanetini gelecek nesillere en iyi şekilde taşımak için çaba gösteriyoruz. Her yıl 5-6 Mayıs’ta Kakava Hıdırellez Şenlikleri’ne ev sahipliği yapıyoruz, binlerce misafirimizle birlikte baharın gelişini karşılıyoruz, dilekler diliyoruz. Her yıl, Bando Ciğer Festivali düzenliyoruz, uluslararası bando ekiplerini Edirne’de ağırlıyoruz. Edirne’nin dört bir yanında konserler düzenliyoruz, Edirne’ye özgü tava ciğerini dünyaya tanıtıyoruz. Festival kapsamında hemşerilerimize ve misafirlerimize tava ciğeri ikram ediyoruz. Edirne Kitap Günleri’nin 9.’sunu düzenledik. Edirne Kitap Günleri’nde 25 yayınevini ve 70’den fazla yazarı ağırlıyoruz. Edirne Kitap Günleri’ni bu yıl Edirneli yazar Şevket Süreyya Aydemir anısına düzenledik. Onur konuğumuz ise, Türkiye’nin en çok okunan ve sevilen yazarlarından Ayşe Kulin oldu.

Edirne’ye çok önemli bir merkez kazandırdık. 2022 yılında hizmete sunduğumuz Edirne Belediyesi Atatürk Merkezi ve Belediye Konservatuvarı, kent yaşamının âdeta kalbi oldu. Bugün yüzlerce çocuk, piyano, viyolonsel, yan flüt, keman, klarnet gibi kurslara ücretsiz katılıyor. Edirne Belediyesi Atatürk Merkezi ve Belediye Konservatuvarı, birbirinden değerli konserlere, seminerlere, söyleşilere ev sahipliği yapıyor. Edirne Belediyesi Şehir Tiyatrosu, Edirnelileri her ay tiyatro oyunlarıyla buluşturuyor. Ücretsiz tiyatro kurslarında geleceğin sanatçılarını yetiştiriyoruz.

Edirne’nin tarihini ve kültürünü tanıtmak amacıyla I. Murat’ın Edirne’yi fethinin 656. Yıldönümünde, 5 Mayıs 2017’de hizmete sunduğumuz Edirne Kent Müzesi de kentimizin kültür hayatına katkıda bulunuyor. Kalkolitik dönemden günümüze kadar birçok eserle tarihe tanıklık eden Edirne Kent Müzesi’ne yerli ve yabancı turistler yoğun ilgi gösteriyor. Açıldığı günden bu yana birçok ödüle layık görülen Edirne Kent Müzesi, bu kentte yaşayan, yaşamayan herkesin yolunun düşeceği, kendisinden, geçmişinden bir şeyler bulacağı harika bir müze. Müze, pazartesi hariç haftanın altı günü 09:00-18:00 saatleri arasında ziyarete açık.


Önerilen Haberler