"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Tunç Soyer: “Çağdaş sanat alanında çalışmalar yaptık”

  • 30 Ekim 2023
Başkan Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kültür-sanat hizmetlerini Belediye Gazetesi’ne anlattı:

İzmir’i kültür-sanat kenti yapma vizyonu ve kararlılığı doğrultusunda çalışmalarımıza devam ediyoruz. İzmir, 8.500 yıllık tarihiyle Akdeniz’in kadim kültür-sanat kenti. İlerici ve aydın tavrıyla çağdaşlığın ülkemizdeki simgesi. İzmir’in kültür-sanat alanında en önemli kentlerden biri olmasına yönelik yaklaşımımız, iade-i itibar meselesidir. Pandemi süreci, İzmir depremi ve diğer doğal afetler, kültür-sanat faaliyetlerini sekteye uğratsa da, hedefimizden vazgeçmedik, kültürel altyapıyı geliştirecek çalışmalar yaptık.
İzmir’de “şehir tiyatrosu” eksikliği hissediliyordu. İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nı kurduk. Yücel Erten’in genel sanat yönetmenliğinde nitelikli birçok oyunu İzmirli tiyatroseverlerle buluşturduk. İzmir’in gizli kalmış doğal güzelliklerini ekranlara taşımak amacıyla “Sinema İzmir” projesi kapsamında İzmir Sinema Ofisi’ni kurduk. Gelenekselleşen festivaller düzenledik (İzmir Uluslararası Tiyatro Festivali, Edebiyat Festivali, Balkanlılar Halk Dansları ve Kültür Festivali). İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festivali, Mizah Festivali, Aşık Veysel Türkü Günleri, İzmir Tiyatroları Buluşması, Akdeniz Sinemaları Buluşması gibi yeni festivalleri kentimize kazandırdık, önemli işlere imza atan sanatçıları ve eserleri İzmirli hemşerilerimizle buluşturduk. Kentimizdeki diğer paydaşların düzenlediği festivalleri de destekliyoruz.
Kentimizin çeşitli mekânları için heykel, anıt ve mural (duvar resmi) çalışmaları tasarladık. Kent belleğine katkıda bulunmanın yanı sıra vatandaşların günlük yaşamına estetik değer ve anlam katan eserler ortaya çıkarmaya özen gösteriyoruz. Çağdaş sanat alanında da çalışmalar yapıyoruz. İzmir Akdeniz Bienali’ni hayata geçiriyoruz. “Genç Akdenizli Sanatçılar” temasıyla gerçekleşen bienal, konuk sanatçı programı ve sergileme dönemiyle uzun soluklu bir deneyim alanı yarattı. Çok sayıda uluslararası sanatçının eserlerini bir araya getiren tekstil bienali düzenledik. Bienal hem sanat camiasının hem de moda sektörünün ilgisine mazhar oldu. Kentimizin kültürel miraslarından Bıçakçı Han’ı restore ettik, kültür-sanat faaliyetlerine uygun hâle getirdik. İzmir’in sinema belleğinde önemli bir yere sahip olan Yıldız Sineması’nı da restore ediyoruz. Yeşilyurt’ta faaliyete geçirdiğimiz Mustafa Necati Kültür Merkezi de birçok etkinliğe ev sahipliği yapıyor.
Cumhuriyetin 100. yılında yayın dünyasına İzmirli bir yayınevi kazandırdık. İzmir Büyükşehir Belediyesi Yayınları’yla İzmir’i odağına alan 17 kitabı (sanat, tarih, arkeoloji, edebiyat ve akademik) vatandaşların beğenisine sunduk. Bu proje, düşünerek üreten, düşünceyi toplumsal iyileşmenin anahtarlarından biri kabul eden bir yolculuğu tarif ediyor. İzmir’in dört bir yanında kurduğumuz kütüphaneler ve kitap kafeler bu yolculuğu destekliyor. Vatandaşların, yayınevimizin çıkardığı kitaplara kolaylıkla ulaşmasını sağlıyoruz. Dijitalleşme alanında da öncü adımlar attık. “İzmir.art” adını verdiğimiz bir platformla kentin kültür-sanat gündemini bünyesinde toplayan, ortak üretimle sanatçılarla etkileşim içinde olan interaktif kültürel bir oluşum geliştirdik. İzmir.art, sadece kent merkezini değil, kentin tüm ilçelerini kapsayan bir platform olarak İzmir’in kültür-sanat ajandası oldu. Bu faaliyetlerle İzmir’i kültür-sanat kenti yapma vizyonuna ve hedefine yaklaşmanın, sanatın farklı dallarını vatandaşlarla buluşturmanın gururunu yaşıyoruz. Çalışmalarımıza devam edeceğiz.


Önerilen Haberler