YÜKLENİYOR
Başkan Turgay Erdem, Nilüfer Belediyesi’nin kültür-sanat hizmetlerini Belediye Gazetesi’ne anlattı:
Nilüfer, çağdaş kimliğinin yanı sıra sanatın ve sanatçının dostu bir ilçe olarak biliniyor. Farklı kentlerden ve ilçelerden sanatseverler de festivaller, konserler, söyleşiler, yazar buluşmaları ve tiyatro oyunları için Nilüfer’e geliyor. Düzenlediğimiz konserlerin, tiyatroların biletleri çok kısa sürede tükeniyor. Belediyemizin Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Tiyatro Müdürlüğü ve Kütüphane Müdürlüğü, düzenledikleri etkinliklerle Nilüfer’i sanatın merkezi hâline getiriyor. Nilüfer, festivalleriyle ünlü bir ilçe.
Yurtiçinde ve yurtdışında çok sayıda ödüle layık görülen Nilüfer Müzik Festivali, artık tüm Türkiye’de tanınıyor, müzikseverler her yıl heyecanla bu festivali bekliyor. Türkiye’de bir belediye tarafından düzenlenen en büyük festival olan Nilüfer Müzik Festivali, bugüne kadar 42 ülkeden 173 performansa sahne oldu. Her yıl farklı bir temayla düzenlenen festivale 20.000’e yakın kişi katılıyor. Festival, geleceğe daha güzel bir dünya bırakma sorumluluğuyla gerçekleştiriliyor, kâr amacı gütmüyor, sanatı ve sanatçıyı koruyor. Her yaştan müzik tutkunu, üç gün süren festivale akın ediyor, doğanın kucağında değerli sanatçıları dinleme şansı buluyor. Nilüfer Caz Festivali, cazın sevilen isimlerini ve caz tutkunlarını yıllardır buluşturuyor. Müzik dünyasına bir katkımız da Dr. Hüseyin Parkan Sanlıkol Müzik Enstrümanları Müzesi’dir. Dr. Hüseyin Parkan Sanlıkol Müzik Enstrümanları Müzesi’nde, Türkiye’den ve dünyadan 256 enstrüman sergileniyor. Müzede, konserler düzenleniyor ve müzik buluşmaları gerçekleştiriliyor. Müzik alanında kendisini geliştirmek isteyen gençlere destek oluyoruz.
Sinema tutkunlarını da ihmal etmiyoruz, Başka Sinema ve Çalı Köy Filmleri Festivali gibi organizasyonlarla vatandaşları yerli ve yabancı ödüllü filmlerle buluşturuyoruz. Nilüfer’e özgü, coğrafi işaret alan ürünleri tanıtmak için festivaller düzenliyoruz (Enginar Festivali, İncir Festivali ve Ürünlü Biberi Festivali vb.). Nilüfer’de tiyatro izleyicisi de tiyatroya doyuyor. Nilüfer Belediyesi Kent Tiyatrosu, her sezon oyunlar sahneliyor. Genel sanat yönetmeliğini değerli tiyatro sanatçısı Murat Daltaban’ın yaptığı Nilüfer Belediyesi Kent Tiyatrosu, son dönemlerde sahneye koyduğu oyunlarla,Türkiye’nin en değerli tiyatro ödüllerini aldı.
Sergi salonlarımızda, fark yaratan, çok değerli sergileri sanatseverlerle buluşturuyoruz, Nazım Hikmet Kültürevi, Konak Kültürevi ve Uğur Mumcu Sahnesi de konserlere ev sahipliği yapıyor. Kadınlar ve çocuklar için mahallerde film gösterim etkinlikleri, arabalı sinema etkinlikleri, mahalle konserleri, atölyeler düzenliyoruz, çocuklar için yaz okulları açıyoruz.
Gümüştepe (Misi) Mahallesi, âdeta bir sanat köyü hâline geldi. Misi’de restore ettiğimiz bir binada İpek Evi’ni hizmete sunduk. İpek Evi’nde, ipeğin dünyadaki ve ülkemizdeki tarihini gözler önüne seriyoruz. Fotoğraf Müzesi’nin de yer aldığı Misi’de, “Çocuk Kütüphanesi”, “Edebiyat Müzesi”, “Sanatevi” ve çocukların sanatla buluştuğu Sanat Kahvesi, çok sayıda etkinliğe ev sahipliği yapıyor.
Akkılıç Kütüphanesi, Şiir Kütüphanesi, Üçevler Kütüphanesi, Demirci Kütüphanesi, Çocuk Kütüphanesi ve Gezici Kütüphane aracılığıyla hem vatandaşları kitaplarla buluşturuyoruz hem çok değerli yazarları, şairleri, eleştirmenleri ve akademisyenleri vatandaşlarla bir araya getiriyoruz. Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü, her yılı bir yazara adayarak “Yılın Yazarı” etkinlikleri düzenliyor. Gençleri okumaya teşvik ediyoruz, çeşitli yarışmalar aracılığıyla onları üretmeye de teşvik ediyoruz. Türkiye’de örnek gösterilen Misi Yazıevi ve Göl Yazıevi’nde, dünyanın ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen yazarları, akademisyenleri, araştırmacıları ve şairleri ağırlıyoruz. Kültür-sanat hizmetlerinin ülkemizin geleceği açısından ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bu nedenle hep daha fazlasını yapmak istiyoruz. Önümüzdeki dönemde de ilçemizdeki olanakları geliştirerek kültür-sanat etkinlikleri düzenlemeye devam edeceğiz.