YÜKLENİYOR
Başkan Ümit Uysal, Muratpaşa Belediyesi’nin kültür-sanat hizmetlerini Belediye Gazetesi’ne anlattı:
Antalya’nın batısında, Likya olarak anılan bölgede 32 antik tiyatronun varlığı biliniyor. Pamfilya ve Pisidia’da ise antik tiyatroların sayısı 30’u buluyor. Bugün Demre’de Myra antik kentinde 11.000, Side’de 10.000, Aspendos’ta 8.500, Patara’da 5.000 kişilik muhteşem tiyatrolar yer alıyor. Sadece Termessos’ta, bilinen 15 festival vardı. Tüm bunlar aslında eski gösteri sanatlarının, kültürün bu topraklarda ne kadar köklü bir geleneğe sahip olduğunu ortaya koyuyor. Kültür-sanat alanındaki çalışmalarımızda hareket noktamız, tıpkı antik kentin agorasında, muhteşem mimariye sahip tiyatrosunda olduğu gibi insanları buluşturmak ve nitelikli sanatsal çalışmalara ulaşılabilirliği sağlamak, bunu yaparken de Antalya’nın kültür-sanat hayatını geliştirmek.
Kültürün ve sanatın bu değiştirici gücü, 26-29 Ekim’de 8.’sini gerçekleştireceğimiz Kaleiçi Old Town Festivali’yle Antalya’nın bu yaşayan antik kentinin bugün başlı başına bir turizm bölgesi hâline gelmesinde çok rahat gözlemlenebilir. Kaleiçi, yüzyıllardır farklı kültürlerce kesintisiz iskân edilen, depremlerden, yangınlardan, sayısız kuşatmadan çıkarak kültürel dokusunu bugüne taşımayı başaran dünyanın sayılı tarihî kent merkezlerinden biri. Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı döneminden izler taşıyan, zengin kültürel geçmişe sahip olan Kaleiçi, çok değil, daha 10 yıl önce asayiş olaylarıyla gündemdeydi. Bugün Kaleiçi sokaklarında, meydanlarında söyleşileri, deneysel sanat çalışmaları, konserler, atölyeler, festivaller düzenleniyor. Türkiye’nin turizm başkenti, Antalya’nın markası oldu. Festivale bu yıl 26 ülkeden 40 kent katılacak. Konuk kentler ve festival için Kaleiçi’nde buluşacak on binler, cumhuriyetin 100. yılını Antalya’da kutlayacak. Festivalde bu yıl 33 farklı noktada 103 farklı etkinlik, gösteri, müzik dinletileri ve konserler düzenlenecek.
Türkan Şoray Kültür Merkezi’ni ilçemize kazandırdık. Antalya’nın kültür-sanat hayatına farklı bir soluk getiren Türkan Şoray Kültür Merkezi, 26 Ekim 2018’de kapılarını açtı. Merkezde, 658 kişi kapasiteli çok amaçlı salon, beş atölye, etkinlik amfisi, fuaye ve sergi salonları, sanat sokağı, sosyal etkinlik terası, restoran yer alıyor. Türkan Şoray Kültür Merkezi, açıldığı günden bu yana Haldun Dormen’den Haluk Bilginer’e, Kerem Görsev’den Moskova Devlet Tchaikovsky Konservatuvarı Orkestrası’na, Gonca Vuslateri’den Nebil Özgentürk’e, Arzum Onan’a kadar birçok önemli ismi sahnesinde ağırladı.
Uluslararası Antalya Gitar Festivali’nin 12.’sini geçtiğimiz günlerde tamamladık. Festival, klasik gitarın yeni isimlerini, virtüözlerini ve gitarda yeni yaklaşımları Antalyalı sanatseverlerle buluşturdu. Pandemide sokağa çıkma yasaklarının esnemesiyle birlikte Antalyalı müzisyenleri, ilçemizin parklarında yeniden dinleyicileriyle buluşturduk. Her yıl 5.000 kişiyle gerçekleştirdiğimiz kültür, sanat ve hobi kurslarıyla hemşerilerimizi kültür-sanat alanında sadece tüketici değil, üretici olmaya da davet ediyoruz. Bunun en önemli örneği, sekizinci sayısını çıkaracağımız “AntSanat” adlı kültür-sanat dergisi. Dergi, üç aylık periyotlarla yayımlanıyor. Derginin yayın yönetmeni, yazarları ve çizerleri, belediyemizin dışındaki isimlerden oluşuyor. Yayımlanacak şiirlere, hikâyelere, yazılara, fotoğraflara amatör ruhla bu işi yapan arkadaşlarımız karar veriyor.
Antalya Edebiyat Günleri’nin 8.’sini bu yıl 16-19 Kasım tarihlerinde düzenleyeceğiz. Füruzan, Zülfü Livaneli, Ahmet Telli, Adnan Özyalçıner, İnci Aral, Lale Müldür, Osman Şahin, Erdal Alova ve Latife Tekin gibi edebiyatımızın önemli isimlerine onur ödülleri takdim ettiğimiz Antalya Edebiyat Günleri’yle Antalya’yı edebiyat kenti yapmayı amaçlıyoruz.