"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Yılmaz Büyükerşen: “Kültüre ve sanata her zaman değer verdik”

  • 30 Ekim 2023
Başkan Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin kültür-sanat hizmetlerini Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Bir ülkenin ve bir kentin gelişmişlik düzeyini gösteren en önemli kriterlerden biri, kültüre ve sanata bakış açısıdır, verdiği değerdir. Kültür-sanat etkinlikleriyle ülkemizin önde gelen kentlerinden biri olduğumuzu söyleyebilirim. 2000 yılında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nı, 2001 yılında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası’nı kurduk. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, yedi sahnede oyunlarını sahneliyor.
Atatürk Kültür Sanat ve Kongre Merkezi’ni hizmete sunduk. Merkez, 1.200 seyirci kapasiteli. Büyükşehir Kültür Sanat Merkezi ise, 600 izleyici kapasiteli. Bu merkezlerde sergi salonları da var. Bugüne kadar 240 yakın farklı oyunu, 5.000’den fazla temsille 1.5 milyon izleyiciye ulaştırdık. Çok sesli klasik müziğin en seçkin örneklerini ve virtüözlerini Eskişehirli sanatseverlerle buluşturuyoruz.  Senfoni orkestrası, 60 kişilik kadrosuyla konserlerine devam ediyor. Orkestra, kurulduğu günden bu yana 1.300’ün üzerinde konserle yaklaşık 1 milyon dinleyiciye ulaştı. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası, yurtiçinde ve yurtdışında turnelere katılıyor. Tiyatro oyunlarını ve konserleri izlemek için Eskişehir’e çok sayıda insan geliyor. Üstelik, biletlerini de aylar öncesinden alıyorlar.
Her yıl, Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali düzenliyoruz. Yalnızca pandemi nedeniyle iki yıl ara vermek zorunda kaldık. Festivalin 15.’sini bu yıl 29 Ekim’de, cumhuriyetin 100. yılında gerçekleştireceğiz. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü işbirliğiyle “Eskişehir Opera ve Bale Günleri” düzenliyoruz. Ayrıca belediyemize ait beş farklı sanat galerisinde sergiler düzenliyoruz.
Tarihî Odunpazarı bölgesinde, “Müzeler Kompleksi” olarak adlandırdığımız bölgede toplam 10 müze ziyarete açık (Çağdaş Cam Sanatları Müzesi, Kent Belleği Müzesi, Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi, Canlı Tarih Sahnesi, Kurtuluş Müzesi, İmren Erşen Oya Müzesi, Hamam Müzesi, Berna Türemen Kedi Sanat Evi, Ali İsmail Türemen Mavi Sanat Evi ve Zühal Yorgancıoğlu Moda Tasarım Müzesi). Aynı bölgede Odunpazarı Modern Müzesi de yer alıyor. Yine aynı bölgede yakın zamanda “Sanat Sokağı” açacağız. Sokakta, kitabevi, “Modern Sanatlar Müzesi”, “Kukla Tiyatrosu”, “Avlu Odunpazarı” ve ticari alanlar yer alacak.
Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı’ndaki “Masal Şatosu”, “Bilim Deney Merkezi”, “Uzay Evi”, özellikle çocuklara ve gençlere kültür, sanat ve bilim alanında farklı deneyimler yaşatıyor. Çocuklar ve gençler hem öğreniyor hem de eğleniyor. Kentimizin iki merkez ilçesi ve kırsaldaki ilçelerimiz de bölgesel değerlerine göre kültür-sanat festivalleri düzenliyor. Eskişehir halkı kültür-sanat etkinlikleri açısından şanslı. Mekân ve organizasyon anlamında çok faal bir kentiz. Kültür-sanat hizmetlerimize devam edeceğiz.


Önerilen Haberler