YÜKLENİYOR
Başkan Ahmet Aras, Bodrum Belediyesi’nin kentsel belleği korumaya yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:
Kent belleğini canlı tutmak ve araştırmacılara kaynak yaratmak amacıyla Türkkuyusu Caddesi’nde yer alan belediyemize ait Sakız tipi binayı projelendirdik. Türkiye genelindeki üniversitelerde hazırlanan 1.000’den fazla tezi taradık, Bodrum’la ilgili yaklaşık 400 tez tespit ettik. Bu tezlerin 170’i kent belleği sayfamızda yayımlanmak üzere sitemize yüklendi. Seçilen tezlerin baskısını yapacağız, okurlarla buluşturacağız. Başkent Üniversitesi’yle ortak çalışmamızın ürünü olan “Bodrum’a Dair Ne Varsa” kitabının yurtiçi ve yurtdışı kaynak taramaları yapılarak dijital ortama aktarılıyor, bu sayede bilgi bankası oluşturuluyor.
Bodrum’un özgün mimarisinin örneği olan Sakız tipi evi restore ediyoruz, Halikarnas Balıkçısı Bodrum Belgeliği ve Kafeteryası olarak tarihî yapısını bozmadan düzenliyoruz. Merkezin bahçesinde Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın diktiği anıt ağacı da yer alıyor. Merkez, vatandaşlara rahat ve huzurlu bir ortamda kitap okuma ve dinlenme imkânı sunuyor. Merkezde, bilimsel ve edebi toplantılar da yapılacak, basın meslek kuruluşlarıyla birlikte organize edeceğimiz “Uluslararası Basın Çalışma Ofisi” de yer alacak. Merkez, basın mensuplarının kullanımına da açık olacak. Projenin ihale süreci ve inşaatı tamamlandı, iç mimari ve teknik altyapı çalışmaları devam ediyor.
Bodrum Yarımadası’nın 3.500 yıllık tarihini, Lelegler’den günümüze uzanan yolculuğunu ve kültür mirasını gelecek nesillere aktarmak amacıyla oluşturduğumuz Bodrum Kent Müzesi’ni hizmete sunduk. Eski kaymakamlık binasını restore ettik, “Anılarla Bodrum” fotoğraf sergisi açtık. Bodrum Kent Müzesi’nde etkinlikler de düzenliyoruz. Bodrum’un yerel ve kültürel kimliğinin önemli unsurları arasında yer alan süngerciliğin devam etmesi için gerçekleştirdiğimiz çalışmalar kapsamında Süngercilik Müzesi’ni ilçemize kazandıracağız.