YÜKLENİYOR
Başkan Ahmet Ataç, Tepebaşı Belediyesi’nin kentsel belleği korumaya yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:
Kent belleğini canlandıracak çalışmalar yapmayı, geçmişi geleceğe taşımayı önemsiyoruz. Bu anlayış doğrultusunda uluslararası düzeyde düzenlediğimiz üç sanat etkinliğinin odağında kent belleği yer alıyor. Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu, Uluslararası Sanat Çalıştayı ve Uluslararası Eskişehir Şiir Buluşması, dünya çapındaki sanatçıları ve eserleri vatandaşlarla buluşturmamızı sağladı. Bu etkinlikler sayesinde ilçemize onlarca eser, bir açık hava müzesi ve sanat galerisi kazandırdık. Pişmiş Toprak Sempozyumu’nda sanat, sektör ve bilimsellik var. Bu, kent belleği ve kimliğidir. Cumhuriyetin 100. yılı nedeniyle bu yıl sempozyuma sadece yerli sanatçıları davet ettik. Sempozyum, farklı medeniyetleri ve sanatçıların duygularını simgeliyor.
Yunus Emre’nin doğduğu ve yaşadığı Eskişehir’de bu yıl da Uluslararası Eskişehir Şiir Buluşması düzenledik. Bu etkinlik sayesinde şairleri anıyoruz, onların şiir anlayışıyla ilgili oturumlar düzenliyoruz, farklı ülkelerin şiir birikimini tartışıyoruz, Eskişehir’i tanıtıyoruz. “Sanat Çalıştayı”, belediyemizin düzenlediği diğer önemli bir etkinlik. Çalıştay sayesinde sanatsal boyutta kültürel mirasımızın kazandığı uluslararası kimlik takdir topluyor. Resim sanatının ustalarına ev sahipliği yapıyoruz, bu alandaki eserleri bir araya getiriyoruz, vatandaşlarla buluşturuyoruz, modern resim sanatının seçkin eserlerini koleksiyonumuza dahil ediyoruz.
Ülkemizin tarihinin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bu bilinçle Tarih Vakfı’yla birlikte “Millî Mücadelede Eskişehir ve 100. Yılında Eskişehir’in Kurtuluşu” adlı kitap serisi, belgesel ve sergi hazırladık. “100. Yılında Eskişehir’in Kurtuluşu” adlı seri, her biri farklı araştırmaları ve belgeleri kapsayan beş kitaptan oluşuyor. Kitaplar hazırlanırken hem ülkemizin arşivinden hem de Yunan arşivinden yararlanıldı. Tarihî olaylar okurlara objektif olarak aktarılıyor. Sergi ise, Eskişehir’in işgalinden mücadeleye, Mustafa Kemal Atatürk’ün Eskişehir’e ilişkin görüşlerinden İnönü Savaşları’na kadar pek çok tarihî olayı görsellerle anlatıyor. Kentsel bellek, kültürel ve sanatsal miras alanındaki çalışmalarımızı önceliklendiriyoruz.