"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Fatih Gürbüz: “Sözlü tarih çalışmalarına destek verdik”

  • 30 Kasım 2023
Başkan Fatih Gürbüz, Foça Belediyesi’nin kentsel belleği korumaya yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

2019 yerel seçimlerinden bu yana kent kimliğini korumak, aidiyet duygusunu güçlendirmek, tarihî ve kültürel değerlere sahip çıkılmasını sağlamak amacıyla çalışmalar yaptık. Sözlü tarih çalışmaları gerçekleştirdik, Foça’da yaşayanların anlattıklarını kayıt altına aldık ve kitap hazırladık. Tarihçilerin, yazarların ve şairlerin Foça hakkındaki çalışmalarına destek verdik, bu çalışmaları söyleşilerle tanıttık. Yakın dönem eserleri, fotoğrafları, objeleri ve kitapları, Foça Tarihi Merkezi’nde vatandaşlarla, akademisyenlerle buluşturduk. Merkez, okulların gezi programlarına dahil edildi, eğitim ve atölye çalışmalarına ev sahipliği yaptı.

Foça Film Günleri kapsamında çok sayıda Foça belgeseli yayınlanıyor. Gelenekselleşen, uluslararası katılımlı film günlerinde kültürel miras ve arkeoloji ön planda tutuluyor. Fotoğraf sergileri ve duvar resimleriyle dün-bugün karşılaştırması yapılıyor. Unutulmaya yüz tutan geleneksel ürünleri ön plana çıkarıyoruz, bu ürünlerin üretim sürecini kooperatifleştiriyoruz (dokuma, sabun, seramik, mozaik vb.). Mozaik ve seramik atölyeleri düzenliyoruz.

Yeniköy Mahallesi’nde açılan Yörük Evi’nde kırsal yaşama ait objeler sergileniyor ve yöresel yemekler yapılıyor. Kozbeyli Mahallesi’ndeki Çapkınoğlu Konağı’nda, Kocamehmetler Köy Kahvehanesi’nde ve Ilıpınar Köy Evi’nde kültürel faaliyetler yürütülüyor. Cittaslow konsepti kapsamında Foça, Yeni Foça, Bağarası, Gerenköy, Kozbeyli ve Yeniköy’de geleneksel yemekleri, yakın geçmişe ait gastronomi değerlerini ön plana çıkarıyoruz. Foça ve Yeni Foça’da sokak iyileştirme çalışmaları yapıyoruz, ilçemizin tarihî kimliğine sahip çıkıyoruz. Tarihî yapıların restorasyonuna ve arkeolojik kazılara destek veriyoruz.

Nihat Dirim Kent Belleği Merkezi’nin yapımı devam ediyor. Merkez, 5.000 yıllık tarihinde birçok medeniyete ev sahipliği yapan Foça’nın geçmişini aydınlatacak, geleceğine ışık tutacak. Merkezde, sergi alanları, kitap, eşya ve başka ürünlerin satılacağı market, restorasyon alanları yer alacak. Önümüzdeki dönemde rekreasyon konseptli çevre ve ören yeri düzenleme projelerini hayata geçireceğiz, arkeolojik eserlerin sergileneceği alanlar ve turizm danışma/tanıtma merkezleri oluşturacağız.


Önerilen Haberler