"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Filiz Ceritoğlu Sengel: “Kültürel belleği güçlendirecek etkinlikler düzenledik”

  • 30 Kasım 2023
Başkan Filiz Ceritoğlu Sengel, Efes Selçuk Belediyesi’nin kentsel belleği korumaya yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Efes Selçuk, 8.600 yıllık kesintisiz kent hayatının olduğu arkeolojik verilerle kanıtlanmış bir ilçe. Dünya tarihinin en önemli olaylarının yaşandığı Efes Selçuk’un geniş bir kültürel belleği var. Bu da bize sorumluluk yüklüyor. Değişen kent yaşamının getirdiği zorluklar, kentsel hafızanın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Özellikle Efes Selçuk gibi UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bir ilçenin geçmişine saygı duyarak gelecek planlamak, aidiyet duygusunu güçlendirmek, sürdürülebilir kararlar almak için kent belleğinden yararlanmak gerekiyor. Bu nedenle 2019 yılından bu yana belediyemize bağlı Selçuk Efes Kent Belleği’nde ilçemizin tarihî ve kültürel geçmişini önemseyen çalışmalar yapıyoruz.

İlçemizin geçmişinde iz bırakan isimlerle sözlü tarih çalışmaları yapıyoruz, bu çalışmaları dijitalleştirerek arşivliyoruz, sosyal medya kanallarında yayınlıyoruz. Bu sayede gelecek nesillerle anılar ve hikâyeler paylaşarak aidiyet duygusunu güçlendiriyoruz. “Efesli Leylek” adlı dergi yayımlıyoruz. İlçemizdeki amatör ve profesyonel yazarlarla birlikte geleceğe iz bırakan çalışmalar yapıyoruz. Sergiler, söyleşiler, konferanslar düzenliyoruz. Yine akademik düzeyde lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileriyle arşivimizi paylaştık, birçok yayından atıf aldık. “Efes Macerası”, “Herakleitos Felsefe Günleri” ve “100. Yılında Her Yönüyle Mübadele” adlı kitapları yayımladık, vatandaşlara ücretsiz dağıttık.

Kültürel belleği geleceğe aktarmak amacıyla ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri için geziler ve atölyeler düzenledik. Filozof Herakleitos adına felsefe günleri düzenledik, felsefenin doğduğu topraklarda 2.500 yıl öncesine atıfta bulunarak ilçemizin değerine sahip çıktık. Selçuk Efes Kent Belleği’ne bağışlanan objeleri koruma altına aldık, sergiledik. Dünyanın dört bir yanından edindiğimiz belge ve bilgileri arşivimize dahil ettik. Artemis Heykeli’ni 20 yıl sonra bulunduğu yere 2019 yılında yeniden diktik. Her yıl fotoğraf ve videolarla tarihî alanlardaki yapıların ve çevresinin değişimini kayıt altına aldık. İlçe meydanındaki su kemerlerinin etrafını ışıklandırdık.

Önümüzdeki dönemde çalışmalarımızın kapsamını kapsamını genişleteceğiz, özellikle sözlü tarih çalışmalarının, arşivimizdeki bilgi, belge ve objelerin bilinirliğini artırmayı, uluslararası alanda çok dilli hâle getirmeyi hedefliyoruz. Kent belleğini gelecek nesillere aktarmak amacıyla UNESCO işbirliğiyle etkinlikler düzenleyeceğiz, kentsel bellek bilincini gelecek nesillere aktaracağız. 


Önerilen Haberler