YÜKLENİYOR
Başkan Haluk Bozdoğan, Tarsus Belediyesi’nin kentsel belleği korumaya yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:
Tarsus, tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan, eşsiz kültürel ve tarihî bir mirasa sahip olan bir ilçe. İlçemiz tarihî ve kültürel zenginliğini gösteren kültür varlıklarını barındırıyor. Cami, medrese, kilise gibi tescilli taşınmaz kültür varlıklarının yanı sıra dönemin yaşam tarzına ve kültürüne ışık tutan sivil mimarlık örneği tescilli taşınmaz kültür varlıkları da ilçemizde yer alıyor. İlçe merkezinin büyük bir kısmı üçüncü derece arkeolojik sit alanı, diğer kısmı da kentsel sit alanı. Göreve geldiğimizde belediyemiz bünyesinde “Koruma Uygulama Denetim Bürosu” kurduk. Kentsel belleği korumaya yönelik en önemli çalışmalarımızdan biri,
tarihî ticaret merkezidir. Bölgenin tarihî dokusunu ve bütünlüğünü korumak amacıyla sağlıklaştırma projesine başladık. Proje kapsamında bu alandaki tarihî yapıları restore ediyoruz. Tarihî ticaret merkezinde yer alan, belediyemizin tescil ettirdiği çeşmeyi ve yıllardır atıl duran dükkânları koruyacak ve onaracak projeler hazırlıyoruz. Bunun yanı sıra ilçemizin tarihine ışık tutan tescilli yapılarla ilgili çalışmalarımız devam ediyor.
İlçemizde yürütülen arkeolojik kazı çalışmalarına ve yüzey araştırmalarına destek veriyoruz. “Kleopatra Kent Meydanı” gibi birçok projeyi ilçemize kazandırıyoruz. Kleopatra Kapısı’na yakın olan, merkezi cephede bulunan ve dört mahallenin ortak alanını kapsayan proje sayesinde alan, tarihî ve doğal yapısı bozulmadan dönüştürülecek. Restorasyon çalışmalarının devam ettiği alanda cam kaplama yapılacak, ziyaretçilerin gladyatör mozaiğini görmesi sağlanacak. Romalıların kurduğu merkezi ısıtma sistemi “Hipokaust” da bu alanda sergilenecek. Alanda, tarihî birçok yapı unsuru da yer alacak.
Çanakkale Savaşı’nın kaderini değiştiren “Nusret Mayın Gemisi”, Tarsus’ta yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor. Ayrıca Tarsus Tarım Müzesi’yle tarımın önemini vurguluyoruz, müzeyi ziyaret edenler, tarımsal mirasın değerini anlıyor. Kubat Paşa Medresesi Tarsus Kültür Evi’nde, ilçemizin yaşam kültürüne ışık tutan etnografik eserler sergileniyor. Kültürel miras varlıklarını koruma altına almak ve topluma yeniden kazandırmak amacıyla hizmete sunulan Kubat Paşa Medresesi Tarsus Belediyesi Kültür Evi, kültürel mirası gelecek nesillere aktarmak amacıyla hayata geçirildi. Kubat Paşa Medresesi, Ramazanoğlu Beyi Kubat Paşa tarafından geleneksel Selçuklu mimari tarzında yaptırılmıştır. Yüzyıllar öncesinden günümüze ulaşabilen eğitim ve öğretim merkezleri arasında önemli bir yere sahiptir. Kubat Paşa Medresesi Tarsus Kültür Evi’nde, yöreye özgü tarım ve ev araçlarından yöresel kıyafetlere, savaş aletlerinden eski zamanlarda Tarsus’un gündelik hayatında kullanılan oyun, eğlence, hobi ve iş araçlarına, dokuma ürünlerinden mutfak eşyalarına kadar birçok orijinal eşyayla 465 yıllık tarihe tanıklık ediliyor.
İlçemizin tarihî birikimini dijital platformlarda paylaşmak için mobil uygulamalar ve web siteleri geliştirdik. “İl’le de Tarsus” adlı web sitesi ve mobil aplikasyon aracılığıyla Tarsus’un zengin tarihini ve Tarsus’la ilgili her detayı veri olarak işledik. Sanal turlar ve dijital rehberlik hizmeti sunarak ilçemizdeki tarihî ve kültürel alanları tanıtıyoruz. Vatandaşların katılımını teşvik etmek amacıyla topluluk etkinlikleri, atölyeler ve forumlar düzenliyoruz. Tarihî ve kültürel mirası belgelemek için fotoğraf, video ve dergi içerikleri hazırlıyoruz.
Tarsus’un tarihini gelecek kuşaklara aktarmak için UNESCO yetkilileriyle online görüşmeler yaptık, ilçemizin tarihî değerlerini dünyaya tanıtacak önemli çalışmaların hayata geçirilmesini sağladık. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 17 Mart 1923 yılında ilk kez Tarsus’a gelirken kullandığı treni müzeye dönüştürdük. “Konak Efsus” olarak bilinen tarihî binayı onardık, “Saint Paul Hotel” adıyla yeniden turizme açtık. Konağın karşısındaki iki katlı bir binayı kiraladık, “UNESCO Evi” ve Turist Bilgi Bürosu” olarak düzenledik. İlçemizin tarihî ve turistik potansiyelini vurgulayarak ilçemizi dünya çapında tanıtmaya kararlıyız.