"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Hayri Türkyılmaz: “Kentsel değerleri korumaya odaklandık”

  • 30 Kasım 2023
Başkan Hayri Türkyılmaz, Mudanya Belediyesi’nin kentsel belleği korumaya yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Mudanya’nın kentsel mirasına katkıda bulunan çalışmalarımıza devam ediyoruz. 2019 yılından bu yana ilçemizin kimliğine önem veren projelere imza attık. Girit Mahallesi’ndeki tarihî konağı, “Gürol Sözen, 1919-1923 Destan ve Onlar Müzesi” adıyla yaşatıyoruz. Anıtsal açıdan değerli sivil mimari örneği tarihî binayı kamulaştırdık. Türk ressam, yazar, heykeltıraş, sanat tarihçisi Gürol Sözen’in çizimlerinden oluşan müze sayesinde Mudanya’nın tarihini geleceğe taşıyacağız. Tarihî binayı restore ettikten sonra kültür merkezi ve müze ev olarak hizmete sunduk. Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü’nün de onayladığı proje sayesinde bu tarihî bina, Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’da başlattığı millî mücadeleden Mudanya Mütarekesi’ne ve 1923 yılında cumhuriyetin ilanına kadar uzanan sürecin anlatıldığı bir müze olarak yaşatılacak.

Belediyemizin teknik personeli tarafından hazırlanan turizm master planı ve “kimlikli kent” çalışmaları doğrultusunda ilçemizin tarihî değerlerini koruyarak geleceğe aktarıyoruz. Girit Sokağı’nın açık hava müzesine dönüştürülmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Anıtsal değeri olan tarihî mekânların aslına uygun şekilde yaşatılmasını hedefliyoruz. Kentsel değerler gerek insanlık tarihi gerek ilçemizin kültürel mirası açısından önemli. Önümüzdeki dönemde tarihî bölgeyi sağlıklaştıracağız. Bu projemiz hem tarihî hem de ekonomik açıdan önem taşıyor.


Önerilen Haberler