"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Kadir Albayrak: “Restorasyon projelerine ağırlık verdik”

  • 30 Kasım 2023
Başkan Kadir Albayrak, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel belleği korumaya yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Kentsel belleği güçlendirmeye yönelik pek çok çalışma yaptık. Süleymanpaşa Meydanı’nı düzenledik, bu projeyi beş etapta tamamladık. Belediyemizin eski hizmet binasını ve kamulaştırdığımız çok sayıda binayı yıktık. Meydanda, katlı yeraltı otoparkı, park alanı, çay bahçesi ve sosyal yaşam alanları yer alıyor. Meydanı 1928 yılındaki görünümüne kavuşturduk. Yapıldıkları dönemin mimari anlayışını yansıtan ve günümüze ulaşan kültür varlıklarını “Miras Atölyesi I-II” projeleri kapsamında restore ettik.

Süleymanpaşa Tarihî Beşevler, Süleymanpaşa Türk-Macar Evi, Süleymanpaşa Sarı Köşk, Süleymanpaşa İnecik Erenler Hamamı, Şarköy Uçmakdere Köy Evleri, Güzelköy Camii, Çorlu Muhacir (Doğanca) Evi ve Saray Kurtdere Camii, öne çıkan restorasyon projelerimizdir. Özgün yapısını koruyarak restore ettiğimiz kültür varlıklarını işlevsel hâle getirdik. Çorlu’nun eski sakinlerine, muhacir ve mübadillere ait antika eserlerin ve eşyaların sergilendiği Çorlu Muhacir (Doğanca) Evi, kent kimliği müzesi olarak hizmet veriyor. Tarihî Beşevler’in bulunduğu bölgenin eski sakinleriyle röportajlar yaptık, “Anılarda Ertuğrul Mahallesi” adlı belgesel filmi hazırladık.

Tekirdağ’ın tarihini, kültürünü, geleneklerini ve iz bırakan şahsiyetlerini konu alan kitaplar yayımlıyoruz. Yöresel kilim dokuma sanatını gelecek nesillere öğretmek için meslek edindirme kursları (TEMEK) bünyesinde eğitim programları düzenliyoruz, cicim dokuma kilimlerini tanıtıyoruz. Önümüzdeki dönemde restorasyon projelerini tamamlamayı, unutulmaya yüz tutan geleneksel sanatları yaşatmayı, kent kültürünü gelecek nesillere aktarmayı sağlayacak projelere imza atmayı hedefliyoruz.


Önerilen Haberler