"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Mansur Yavaş: “Bellek Ankara Projesi'ni hayata geçirdik”

  • 30 Kasım 2023
Başkan Mansur Yavaş, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel belleği korumaya yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Kentin fiziksel dokusu, kent sakinlerinin anılarında çok önemli bir yere sahiptir. Kent yalnızca fiziki çevreden, yani binalardan, sokaklardan, parklardan oluşmuyor, içinde yaşayanların günlük yaşantısından başlayarak pek çok gündelik rutine bir fon oluşturuyor, kent sakinlerinin hayatlarındaki önemli olaylara tanıklık ediyor. Bunu önemsiyoruz. Bu nedenle tarihî ve kültürel miras değeri olan mimari yapıların ve sanat eserlerinin yanı sıra vatandaşların hafızasında yer eden mekânları korumaya, hatırlamaya ve canlandırmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz.

Hermann Jansen’in “kentin tacı” olarak nitelendirdiği Ankara’nın tarihî kent merkezi Ankara Kalesi’ni koruma ve yaşatma çalışmalarını, Cumhuriyet Dönemi'nde gelişen Atatürk Bulvarı’na ve kentin çeperlerine doğru uzanan projeleri sürdürüyoruz. Ulus, Atatürk Bulvarı, Kızılay, Çankaya Köşkü’ne uzanan Bulvar hattı, hatta Bahçelievler, kent belleğinde önemli yere sahip. Vatandaşların hafızasında yer eden pek çok çarşıyı, parkı, sokağı ve caddeyi yeniden işlevlendiriyoruz.



Ulus, uzun zamandır unutulmaya yüz tutmuştu. Kentimizin en işlek caddelerinin, ulaşım akslarının bulunduğu Ulus’u kentimize geri kazandırmak için çalışmalar yapıyoruz. Ankara Kalesi’nde sokak sağlıklaştırma çalışmaları yapıyoruz. Roma Dönemi’nin yapılarını restore ediyoruz. Anafartalar Çarşısı, Ulus İş Hanı, Abdi İpekçi Parkı gibi alanlarda da çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Elimiz Ankara’nın mirasının üzerinde.

Kent belleğine hizmet edecek bilgilendirme ve arşiv oluşturma çalışmaları da yapıyoruz. Geçtiğimiz yıl lansmanını yaptığımız “Bellek Ankara Projesi” ve yeni tamamladığımız “Ankara Kalesi İllüstrasyon Haritası”, kent belleği arşivini vatandaşlarla buluşturmak için hayata geçirdiğimiz uygulamalar arasında yer alıyor. “Bellek Ankara Projesi”, Başkent Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan akademik koordinatörler ve geniş bir araştırma ekibinin işbirliğiyle Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanlığı tarafından tamamlandı. Proje, Ulus tarihî kent merkezi kentsel sit alanında ve bu alanı çevreleyen etkileşim alanlarında gerçekleştirildi. “Bellek Ankara Projesi”, farkındalık yaratma projesidir. Ankara’nın kentsel kimliğini oluşturan mekânsal ve toplumsal değerleri saptayan, belgeleyen ve paylaşıma açan proje, bu değerlerin bilinmesini, böylece bu değerlere sahip çıkılmasını hedefliyor. Ankara’nın mekânsal ve toplumsal değerlerine, hikâyelerine odaklanan proje, kentimizdeki bilgilendirme panolarıyla görünürlük kazandı, bellek.ankara.bel.tr/ üzerinden kamuoyuna açıldı.



Tarihî, kültürel ve sosyal değerler hem kişisel hem toplumsal belleğin parçasıdır, yaşadığımız yerle, yani kentle ve toplumla bağ kurmamızı sağlarlar. Hızla değişip dönüşen dünyada çaresizlik ve yabancılaşma duygusundan kurtulmamıza, hayata tutunmamıza yardımcı olurlar. Bu nedenle kültürel mirasın parçası, bellek mekânlarıdır. Önümüzdeki dönemde bellek mekânlarındaki çalışmaları derinleştireceğiz, çağdaş yaklaşımları benimseyerek bu mekânları sürdürülebilir kılacağız.



Önerilen Haberler