YÜKLENİYOR
Başkan Mehmet Siyam Kesimoğlu, Kırklareli Belediyesi’nin kentsel belleği korumaya yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:
Kent belleği oluşturmak öncelikli hedefimizdi. Kırklareli, tarihî ve kültürel yapısıyla, sosyal özellikleriyle kentsel belleği geleceğe aktarabilecek nitelikte bir kent. Biz de kentsel bellek unsurlarını ön plana çıkarmayı amaçladık. Yayla Mahallesi’nin tarihini gelecek nesillere aktarmak için çalışmalar yaptık. Türk aile yapısının temel taşı olan müstakil konutların ve mahalle kültürünün yaşatıldığı Yayla Mahallesi’nde Rum mimarisinin örnekleri de yer alıyor. Bu değerleri titiz çalışmalarla geliştirdik. Yaptığımız çalışmalarla, kurumların ve kişilerin girişimiyle bölgedeki entegrasyonu hızlandırdık.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Selanik’te doğduğu evin replikası, Yayla Meydanı’nda, yılda 100.000’den fazla yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Ali Rıza Efendi Kültür Evi’ndeki sergiler yoğun ilgi görüyor. Ali Rıza Efendi Kültür Evi’nde, Türkiye’nin yanı sıra Karadağ, Yunanistan ve Bulgaristan’ın tarihi ve kültürü yaşatılıyor. Avrupa’da yerleşik tarımın başladığı ilk yer olan 8.000 yıllık Aşağıpınar Höyüğü’nü geniş kitlelere tanıttık. Birbirinden farklı etkinlikler (Karagöz Kültür Sanat ve Kakava Festivali, Yayla Bolluk Bereket Bağbozumu ve Hasat Şenliği vb.) düzenleyerek kent belleğini geleceğe aktarmaya devam ediyoruz.
Kent belleğini ulusal/uluslararası statüye kavuşturan en önemli özelliklerden biri, coğrafi işaret alan ürünleri geliştirmek. Hardaliye, beyaz peynir, meşe balı ve kıvırcık kuzu etinin tanıtımı için çalışmalar yapıyoruz. EMITT Fuarı başta olmak üzere kültürel ve turistik alanlarda tanıtım çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Önümüzdeki dönemde de kent belleğini korumaya yönelik projeleri hayata geçireceğiz. Balkan Filmleri Festivali, Kırklareli yöresel tanıtım tırı bu projelerden bazıları. Trakya’nın kültür başkenti hâline getirdiğimiz Kırklareli’nin tarihini ve kültürünü korumaya gayret edeceğiz.