Melek Mızrak Subaşı: “Bilecik’in tarihsel dokusunu koruduk”

• 30 Kasım 2023
Başkan Melek Mızrak Subaşı, Bilecik Belediyesi’nin kentsel belleği korumaya yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

2019 yerel seçimlerinden bu yana kentimizin kültürel ve tarihî mirasını korumak, gelecek nesillere aktarmak amacıyla önemli adımlar attık. Belediyemiz bünyesinde özel bir kurul ve komisyon kurduk. Bu kurul ve komisyon, kentimizin tarihî ve kültürel dokusunu anlamak, korumak ve geliştirmek amacıyla bir dizi proje üzerinde çalıştı, çalışmaya da devam ediyor.

Önemli tarihî yapıların restore edilmesi ve korunması amacıyla başlatılan projelerle kentimizin karakteristik yapısını muhafaza etmeye yönelik çalışmalar yaptık. Kentimizde yürütülen, ana sponsoru olduğumuz Bahçelievler kazısıyla gün yüzüne çıkan Batı Anadolu’nun en eski yerleşim yerinin koruma altına alınmasını, bu alanda yapmayı planladığımız arkeoparkla geçmişin izlerini geleceğe aktarmayı hedefliyoruz. Sokak sanatı, heykeller ve diğer sanatsal unsurlar aracılığıyla kentimizin tarihini yaşatmaya yönelik çalışmalara öncelik veriyoruz.

Tarihî belgelerin dijitalleştirilmesi ve online platformlarda erişilebilir hâle getirilmesi, kent sakinlerinin ve ziyaretçilerin kentin tarihini daha yakından tanımasını sağlıyor. Bu nedenle kentimizin geçmişine ışık tutan tarihî olayları canlı tutmaya ve dijital platformlarda güvence altına almaya gayret ediyoruz. Bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Kentimizin paydaşlarıyla, okullarla, mahallelerle işbirliği yaptık, kentsel belleğin önemini vurgulayan eğitim programları ve etkinlikler düzenledik. Bu sayede toplumsal farkındalığı artırdık. Her yıl, Yaşayan Şehir Müzesi’nde “Müze Akademi” etkinlikleri düzenliyoruz. Çocukların ve ailelerin bu etkinliklere katılmasını önemsiyoruz. Kentsel belleği korumaya yönelik çalışmalara vatandaşların katılımını teşvik eden forumlar ve danışma toplantıları yaptık. Projelerimizi vatandaşların görüş ve önerileri doğrultusunda şekillendirdik. Sivil toplum kuruluşlarıyla, Bilecik Kent Konseyi’yle, vatandaşlarla bir araya geliyoruz. Kültür turlarıyla kentimizin kültürel mirasını geniş kitlelere tanıtmayı ve projelerimizi geliştirmeyi amaçlıyoruz.

Önümüzdeki dönemde kentimizin tarihî yapılarını ve alanlarını daha kapsamlı şekilde belgelemek amacıyla geniş çaplı bir kentsel bellek envanteri oluşturmayı hedefliyoruz. Tarihî yapıların gelecek nesillere aktarılması için sürdürülebilir restorasyon projelerine odaklanmayı, bu mirasa sahip çıkılmasını sağlamak amacıyla özel gençlik projeleri ve etkinlikleri düzenlemeyi planlıyoruz. Kentimizin zengin belleğini korumak ve geliştirmek için aynı kararlılıkla çalışmaya devam edeceğimizi belirtmek isterim.