"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Muammer Keskin: "Şişli Semt Kitaplığı Projesi'ni başlattık”

  • 30 Kasım 2023
Başkan Muammer Keskin, Şişli Belediyesi’nin kentsel belleği korumaya yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Kültürel mirasın ve kent belleğinin gelecek nesillere aktarılması gerekiyor. Biz de bu anlayışla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şişli, farklı kültür, din ve sosyal statüden gelen insanların bir arada yaşadığı nevi şahsına münhasır bir ilçe. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Harbiye’de yetişmiştir, Halaskargazi Caddesi’ndeki evinden çıkarak kurtuluş ateşini yakmıştır. Ülkemizin en büyük askeri müzesi ve en önemli radyoevi yine Harbiye’dedir. Ülkemizde en fazla yabancı askerin defnedildiği mezarlık Pangaltı’dadır. İlk sigorta haritalarını yapan Perwitich, Pangaltı’daki aile mezarlığında yatmaktadır. Avrupa kültür mirası olarak tescil edilmiş ilk mezarlık, Şişli Rum Ortodoks Mezarlığı’dır. Hepimizin bildiği “Kasap Havası”, ilk olarak Kurtuluş’ta çıkmıştır. İlçemizin kültürel hafızası uluslararası niteliktedir. Çünkü dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan hemşerilerimiz Şişli’yi binlerce kilometre ötede yaşatıyor. Bu yanıyla diasporası olan bir ilçeden bahsediyoruz.

Şişli’nin muazzam kültürel ve toplumsal mirası, birikimi derlenmeyi bekliyordu. Göreve geldiğimiz günden bu yana kültürel miras ve kent belleği çalışmalarına önem verdik. Bu kapsamda Kent Araştırmaları Merkezi’ni kurduk. Öncelikle “1.Etap Kültür Envanteri” kapsamında “Şişli Gezi Rehberi” hazırladık. Bu rehber, dört farklı rotadan oluşuyor (tarihî apartmanlar, dini yapılar, gastronomi ve kültür). Kitapçık olarak basılan bu çalışmayı aynı zamanda dijital ortama da taşıdık, www.sisligezirehberi.com platformunu hazırladık. Portal sayesinde Şişli’nin gastronomi tarihine ve farklı mutfak kültürlerine ulaşmak mümkün. Yüzlerce fotoğraf ve tarihi belgelerle hazırlanan metinler, Şişli’nin görünmeyen tarihini aydınlatıyor. Şişli’yi keşfetmek isteyenler bu rotaları takip ederek ya da Şişli Gezi Rehberi’nden destek alarak kendi rotalarını oluşturabiliyor. İlçemizin sakinleri için Şişli turları düzenliyoruz. İlçemizin hafızasını ayrıntılarıyla bize aktaran farklı gruplarla, düzenli aralıklarla toplanmaya başladık. Şişli’nin geleceğine katkıda bulunacağı için yaptığımız toplantıları kayıt altına alıyoruz ve arşivliyoruz. Bu toplantılar sonucunda “Şişli Semt Kitaplığı” projesini başlattık. Ortak akılla, semt temelli bir yaklaşım geliştirdik. “Şişli Semt Kitaplığı”, semtin tarihine tanıklık eden ilçe sakinlerinin katkısıyla oluşturuldu.

Sözlü tarih çalışmaları yapıyoruz. Şişli’nin farklı mahallelerinde uzun yıllar yaşayan komşularımızın anılarını derliyoruz, bu özel projeyle geçmişi koruyoruz. Yetmiş yaşını aşmış komşularımızın anılarını kaydettiğimiz bir video serisi hazırladık. Bu videolar, sisligezirehberi.com portalımızda da yayınlandı. Hedefimiz, tarihî ve kültürel mirasını bilen ve sahiplenen bir kent bilinci oluşturmak. Geçmişin değerlerine sahip çıkan Şişli, yarının daha yaşanabilir kentinin teminatı olacak. Şişli’nin çok katmanlı ve kozmopolit yapısını ortaya koyan akademik çalışmaları, harita, rapor, kitap, katalog, dergi, ansiklopedi, kitabe, semt ve mahalle tarihi gibi çeşitli yayınları da arşivliyoruz. Önümüzdeki dönemde kent belleği toplantılarına devam edeceğiz. Arşiv çalışmaları, sergiler, paneller, tematik sohbetler, kartpostallar, zamanın faturaları gibi birçok çalışmayla kent belleğine katkıda bulunacağız. “Şişli Kent Belleği Evi” açmayı planlıyoruz. Yaptığımız çalışmaların ne kadar değerli olduğunu biliyoruz, bu sorumlulukla hareket ediyoruz.


Önerilen Haberler