Muhittin Böcek: “Kent Araştırmaları Merkezi kurduk”

• 30 Kasım 2023
Başkan Muhittin Böcek, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel belleği korumaya yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Kentsel belleğin korunması ve tarihî mirasın gelecek nesillere aktarılması için önemli adımlar attık. Antalya Kent Araştırmaları Merkezi’ni 2021 yılında hizmete sunduk. Antalya’nın tarihî belgelerini toplama ve koruma çalışmaları devam ediyor. Merkez, kentimizin tarihî belgelerini titizlikle incelemeyi, bu belgeleri dijital ortama aktarmayı ve fiziksel olarak koruma altına almayı hedefliyor.

Somut olmayan kültürel mirasın derlenmesi için çalışmalar yürütüyoruz. Antalya Kent Araştırmaları Merkezi bünyesinde faaliyetlerine devam eden Sözlü Tarih Birimi, kentte yaşayan insanların kişisel hikâyelerini, deneyimlerini, anılarını kaydetmeye ve belgelemeye yönelik çalışmalar yapıyor. Bu birim, geçmişteki yaşam tarzları, gelenekler, kültürel pratikler ve tarihî olaylar gibi konularda kent sakinlerinin anılarını topluyor ve arşivliyor.

Antalya’nın tarihini ve kültürel mirasını tanıtmak amacıyla tarihî Halkevi binasının zemin katında “Antalya Kent Tarihi Sergisi” açtık. Bu sergiyle hem Antalya’ya önemli bir eğitim platformu kazandırmayı hem de kentimizin tarihini tanıtmayı amaçladık. Sergi, Antalya’nın tarihini ve kültürel mirasını anlama fırsatı sunan bir eğitim platformu olarak hizmet veriyor, tarih bilincini artırmak ve yerel kültürü keşfetmek için özellikle okullar ve öğrenci grupları tarafından önemli bir kaynak olarak kullanılıyor.

Önümüzdeki dönemde dijital arşivin güçlendirilmesi ve tarihî miras konusunda toplumsal farkındalığının artırılması için eğitim faaliyetlerine ağırlık vermeyi hedefliyoruz. Kent tarihine ve kültürüne dair tematik konu başlıklarında sergiler hazırlamayı planlıyoruz. Bu sergiler, Antalya’nın zengin tarihî mirasını ve kültürel zenginliğini ortaya koyacak, kentimizin tarihî dokusunun ve kültürel kimliğinin korunmasına, gelecek nesillere aktarılmasına katkıda bulunacak.