"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Osman Gürün: “Tarihî miras bilgi sistemi oluşturduk”

  • 30 Kasım 2023
Başkan Osman Gürün, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel belleği korumaya yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Karia ve Likya uygarlıklarının kesiştiği, birçok medeniyetin izlerini taşıyan, 110 antik kente, 22 ören yerine, 24 arkeolojik kazıya, 16 kentsel siteye, 5.805 tescilli yapıya ev sahipliği yapan Muğla, kültürün, tarihin ve sanatın başkenti. Muğla’daki antik kentleri, tarihî dokuyu, yöresel değerleri korumak ve geleceğe taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz.

Geçmişine sahip çıkmayı, geçmişi aslına uygun şekilde yaşatmayı, kültür mirasını sonraki nesilleri aktarmayı görev bilen bir anlayışla kent genelinde yaptığımız ve yapacağımız projelerle öncü olmak en önemli stratejilerimizden biri. Datça Çeşmeköy Camii, Milas Pınarköy Camii, Yatağan Bozüyük Toksöz Konağı, Menteşe Gözcüler Evi gibi hem anıtsal yapı hem de sivil mimari örneği olan dört yapının restorasyonunu tamamladık. Muğla’nın tescilli alanlarının dijitalleştirilmesi ve kayda alınması amacıyla Tarihî Miras Bilgi Sistemi’ni hayata geçirdik. Projenin birinci etabında, günümüze kadar tescillenen alanların geometrisi sayısallaştırıldı. İkinci etapta, sayısallaştırılan bilgi dataya dönüştürüldü, üçüncü etapta datalar zenginleştirildi, son etapta da yeni tescillenen alanlar sisteme entegre edildi. Proje devam ediyor. Coğrafi Bilgi Sistemi tabanlı Tarihî Miras Bilgi Sistemi, paydaş kurumlarla da paylaşılıyor, sistem sayesinde bu kurumların iş akışı kolaylaştırılıyor ve birçok projeye temel oluşturuluyor.

Menteşe’de Muğla Kent Belleği Projesi’ni en kısa sürede hayata geçirmeyi planlıyoruz. Muğla Kent Belleği Projesi kapsamında sergi salonları, oditoryum, kütüphane ve atölyeler aracılığıyla kent belleğini yaşatan bir kompleksin oluşturulmasını hedefliyoruz. Kentimizdeki antik kentlerde yürütülen arkeolojik kazı çalışmalarına destek veriyoruz (Pedasa, Labranda, Euromos, Stratonikeia-Laina, Knidos, Tlos, Letoon, Beçin, Burgaz, Kaunos). Kültürel mirası yaşatmak amacıyla Muğla’daki tescilli yapıların restorasyonu için proje çalışmalarına devam ediyoruz. Muğla’nın evrensel bir kent olduğu bilinciyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz.


Önerilen Haberler