"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Recep Gürkan: “Kentsel bellek unsurlarına sahip çıktık”

  • 30 Kasım 2023
Başkan Recep Gürkan, Edirne Belediyesi’nin kentsel belleği korumaya yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Edirne, 8.300 yıllık tarihiyle beş farklı medeniyete ev sahipliği yapan, tarihiyle, kültürüyle, doğasıyla çok özel bir kenttir. Bu nedenle kentsel belleği korumak ve kentimizin tarihini geleceğe taşımak amacıyla çok önemli projeleri hayata geçirdik. Osmanlı’nın son döneminde siyasi gelişmelere tanıklık eden Edirne’nin en eski konağını restore ettik. Kentimizin geçmişteki izlerini bugünlere taşıyan Edirne Kent Müzesi’ni 5 Mayıs 2017 tarihinde hizmete açtık. Müzede, Traklar, Odrisler, Doğu Roma İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu’na kronolojik sırayla yer vermeye çalıştık. Edirne’nin öne çıkan unsurlarını da değerlendirdik. Kentimizin kültürel özelliklerini modern müzecilik anlayışıyla aktardığımız müzede, Selimiye’den Saray-ı Cedide-i Amire’ye, Mimar Sinan’dan Fatih’e, sultanların av sporundan Kırkpınar’a, işgalden kurtuluşa, Neolotik Dönem’den Traklar’a, ayçiçeğinden çeltiğe, klarnetçi Deli Selim’den Kakava şenliklerine, Kapıkule’den Meriç’e kadar Edirne’nin tarihine ait her bilgiyi üç boyutlu silikon heykeller ve dijital ekranlar aracılığıyla sunduk. Edirne Kent Müzesi, açıldığı günden bu yana yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu. Müze, açıldığı günden bu yana 87.470 kişiyi ağırladı.

Tarihî Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ni geleceğe taşımak için önemli bir adım attık. Tarihî Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali Bilgi ve Dokümantasyon Merkezi’ni kurduk. Teknolojiyi, aklı ve bilimi kullanarak Kırkpınar’ı her anlamda geleceğe taşımayı hedeflediğimiz bu proje kapsamında bugüne kadar yayımlanmış basılı ve dijital yayınları, görsel ve işitsel belgeleri merkezde topladık, uluslararası arşivleme teknik ve yöntemleriyle sayısallaştırdık.

Edirne Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin özverili çalışmaları neticesinde millî mücadelede yaralanan, tedavi amacıyla hastaneye getirildikten sonra şehit düşen ve hastane yakınında bir alana defnedilen 5.003 askerin olduğu tespit edildi. Vatan topraklarının bütünlüğü için cesurca savaşıp şehit düşen ecdadımıza vefa borcumuzu ödemek, bu destanı gelecek nesillere aktarabilmek için Çanakkale Şehitliği’nden sonra en büyük ikinci şehitliğin, Edirne Asker Hastanesi Şehitliği’nin yapımını tamamladık. Şehitliği 22 Mayıs 2015 tarihinde açtık.

1930 yılında İtalyanlar tarafından yapılan, jeneratörler vasıtasıyla 1980 yılına kadar Edirne’nin elektrik ihtiyacını karşılayan tarihî elektrik fabrikasını restore ettik, yeniden işlevlendirdik, kadınların hizmetine sunduk. Kentimizin belleğine ve tarihine sahip çıktık. Tarihî elektrik fabrikası, Edirne Belediyesi Türk Kültürü El Sanatları Üretim ve Geliştirme Merkezi olarak hizmet veriyor. Önümüzdeki dönemde de kentimizin tarihine sahip çıkmak, kültürümüzü korumak ve geleceğe taşımak amacıyla projelere imza atmaya devam edeceğiz.


Önerilen Haberler