"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Semih Esen: “Antik kentlerin tanıtımı için harekete geçtik”

  • 30 Kasım 2023
Başkan Semih Esen, Konyaaltı Belediyesi’nin kentsel belleği korumaya yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

İlçemizin geçmişten günümüze gelen değerlerini korumak için ilgili kurumlarla birlikte çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Konyaaltı’ndaki antik kentlerin ve yapıların tanıtımı için harekete geçtik. Gürsu Mahallesi’ndeki Roma Hamamı’nda temizlik ve güvenlik çalışmaları gerçekleştirdik. Hamam, M.S. 3. yüzyılda inşa edilmiş, 6. yüzyılda geçirdiği yangın sonrasında yıkılmış ve yeniden inşa edilmiş. 14. yüzyıla kadar yapısal ve işlevsel açıdan büyük değişikliklere uğrayan hamam, bölge sakinleri arasında “Kara Kilise” olarak adlandırılıyor. Bölgemizdeki antik kentleri tanıtmak için kitap hazırlıyoruz. Bu çalışmada öne çıkan antik kentler arasında Trebenna, Neapolis, Domuzburnu Mağarası, Onobara ve Kelbesos yer alıyor. Hazırlayacağımız tanıtım kitabı sayesinde Konyaaltı’na gelen tarih tutkunu yerli ve yabancı turistler nereleri ziyaret edeceğini bilecek. İlçemizde taş evler var. Taş evlerin çok azı ayakta duruyor. Bu evlerin yaşatılması için bir proje hazırladık. Proje kapsamında belirlediğimiz bir taş evi restore edip müze hâline getireceğiz.

İlçemizde deniz kültürü kadar dağ ve orman kültürü de önemli. Ormancılığı gelecek nesillere aktarmak için Yeni Mahalle’deki Körler İlkokulu’nu “Orman Okulu” yapıyoruz. Okuldaki çalışmalarımız tamamlanmak üzere. Okul, bahçesi ve iç yapısıyla tamamen doğal olacak. Peyzaj çalışmalarında kullandığımız bitkiler bölgenin iklim koşullarına uygun. Okulda, atölyeler ve hobi bahçeleri yer alacak. Öğrenciler, orman kültürünü yaşayarak öğrenecek. Sinan Değirmeni bölgesinde yer alan tahıl ambarlarını aslına uygun olacak şekilde restore ettik. Tahıl ambarlarının korunması ve turizme kazandırılması için çalışmalarımız sürüyor.

Önümüzdeki dönemde de kent belleğini korumaya yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz. İlçemizin kadim mimari kültürünü yansıtacak ve simgesi hâline gelecek bir kütüphane yapmayı planlıyoruz. İç yapısı klasik olmayacak bir kütüphane tasarlayacağız. Ziyaretçiler, dijital kitaplara da ulaşabilecek, akademik çalışmalar yapabilecek. Kütüphanede, Konyaaltı’nı anlatan kitaplar da yer alacak. Engelli vatandaşların yararlanabileceği bir kütüphane inşa edeceğiz. İlçemizin yaylalarında çiftçilik yapan vatandaşların yaşam tarzını ve kültürünü korumak için 2019 yılından bu yana çalışmalar yapıyoruz, bu vatandaşlara destek oluyoruz.


Önerilen Haberler