"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Şükrü Sözen: “Manavgat Kent Müzesi’ni açtık”

  • 30 Kasım 2023
Başkan Şükrü Sözen, Manavgat Belediyesi’nin kentsel belleği korumaya yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Kentsel belleği korumaya yönelik en önemli çalışmamız Manavgat Kent Müzesi’dir. Manavgat Kent Müzesi’ni kurarken mekân, insan ve kültürel çeşitlilik arasındaki etkileşimin kentsel belleği oluşturduğu bilinciyle hareket ettik, kent hafızasını gelecek nesillere aktarmayı amaçladık. Müze, Manavgat halkını simgeleyen, kültürel ve tarihî değerleri barındıran, kent kimliğini gelecek nesillere aktaran önemli bir projedir.

Manavgat, tarih boyunca farklı topluluklara ve kültürlere ev sahipliği yapmıştır. Manavgat’ı ziyaret edenlerin bölge halkının geleneklerini ve yaşam tarzını görmesi amacıyla Manavgat Kent Müzesi’ni tamamladık. Müzede, Manavgat’ın tarihî ve doğal güzellikleri tanıtılıyor, bölgeye özel hayvan ve bitki popülasyonu sergileniyor. Bölgenin zengin bitki örtüsü ve farklı hayvan türleri ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. İki katlı müzede kütüphane, sinevizyon bölümleri, yörük çadırı, tarım, tarımsal üretim, dokuma ve müzik, yemek kültürü ve doğal güzellikler bölümü, müze-kafe yer alıyor. Müzedeki tarih duvarında tarihî yerler hakkında bilgi veriliyor. Cumhuriyet öncesi dönemde bölgedeki yaşam koşullarının görülmesi için müzede tarım ve hayvancılık, mutfak kültürü, günlük yaşam alanları ve yerel zanaat eserleri için bölümler ayrıldı, objelerin sergilenmesi sağlandı.

Manavgat, Cumhuriyet Dönemi'nden sonra turizme açıldı, bu sayede ilçemizin önemi arttı. Turizm, Manavgat’ın önemli geçim kaynaklarından oldu. Müzede Yörük kültürünün anlatıldığı bölümde, yörüklerin yaşam tarzının, kültürlerinin ve hayatlarının anlatıldığı Yörük çadırı ve objeler bulunuyor. Sinevizyon bölümünde yörüklerin yaşamını anlatan tanıtım videoları da yer alıyor. Kentsel hafızayı ve kültürel mirası gelecek nesillere aktaracağımıza dair inancımız tam. Projemizi bu anlayışla devam ettireceğiz.


Önerilen Haberler