"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Tunç Soyer: “Kentlilik bilincini artıran projeler ürettik”

  • 30 Kasım 2023
Başkan Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel belleği korumaya yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent belleğinin korunması ve gelecek nesillere aktarılması için öncü faaliyetler gerçekleştirmiş bir kurumdur. Türkiye’deki ilk kent arşivi ve müzesi 21 yıl önce İzmir’de kuruldu.

İzmir’in kurtuluşunun 100. yıldönümünde açtığımız “Kurtuluşumuzun 100. Yılı Anı Evi” ve cumhuriyetin öncü kurumlarından köy enstitülerinin anlatıldığı “Köy Enstitüleri Anı ve Kültür Evi”, kentsel belleği korumaya yönelik önemli projelerimiz olarak öne çıkıyor.
Bu kalıcı eserlerin yanı sıra İzmir tarihine dair süreli sergi faaliyetleri de yürütüyoruz. İzmir’in tarihsel bağlamda çok kültürlü yapısına dair bilgilerin ve anlatıların bir arada aktarıldığı “İzmir Levantenleri Sergisi” ve Lozan Mübadelesi’nin 100. yılında açtığımız “Başkalarının Acısına Bakmak, Koridor” enstalasyonu bu doğrultuda gerçekleştirildi.


Sergi faaliyetlerinin yanı sıra tarih ve kentlilik bilincine yönelik yayın faaliyetlerimiz de devam ediyor. Bu kapsamda elli iki yazarın, on bir cilt editörünün, on iki farklı üniversiteden akademisyenlerin, araştırmacıların, gazetecilerin, yazar ve sanatçıların desteğiyle yayımlanan, on ciltten oluşan ve İzmir’in kurtuluşunun 100. yılı anısına hazırlanan “Geçmişten Günümüze Kurtuluşun 100. Yılında İzmir” kitap dizisi, kentimizin gelişiminin ve değişiminin 100 yıllık sürecini ele alarak aktaran bir çalışma oldu.

Panel, söyleşi ve sempozyumlarla kent tarihine ve kentlilik bilincini artırmaya yönelik aktif faaliyetler de yapıyoruz. Kurtuluşun 100. yılı etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen “İzmir’in Yüz Yılı Sempozyumu” ile kentimizin yüz yıllık kültürel, sanatsal, tarihsel ve mimari yapısı tartışıldı. Türkiye’nin farklı kentlerinden gelen 55 akademisyen ve araştırmacı üç gün boyunca İzmir’i konuştu.


Kent kültürünün vazgeçilmez mekânları olan kütüphanelere dair çalışmalarımız da devam ediyor. “Yaşam boyu öğrenme” felsefesiyle 2019 yılında hayata geçen Şato Dijital Kütüphanesi, fiziki çalışma alanlarıyla gençlere hizmet veriyor. Tarihî Havagazı Fabrikası Kültür Yerleşkesi’nde açılan araştırma kütüphanesinden de önlisans, lisans ve lisansüstü öğrencileri yararlanabiliyor. Kitaba erişimini kolaylaştırmak ve kitap okuma kültürünü yaygınlaştırmak amacıyla hizmete sunduğumuz Buca Işılay Saygın Kütüphanesi, Yahya Kemal Beyatlı Kütüphanesi, Ahmet Piriştina Vapur Kütüphanesi, Fethi Sekin Vapur Kütüphanesi, Uğur Mumcu Vapur Kütüphanesi ve iki gezici kütüphane aracı, vatandaşlara hizmet vermeye devam ediyor.

2019 yılından bu yana İzmir tarihi ve kent kültürü üzerine açtığımız 25 kalıcı ve geçici sergi, ikisi gezici olmak üzere toplam dokuz kütüphane, yayımladığımız 28 kitap ve geçekleştirdiğimiz 49 panel, söyleşi ve sempozyum ile İzmir’i düşündük, konuştuk ve yazdık. Kentsel belleği korumaya yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz.


Önerilen Haberler