"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Ülgür Gökhan: “Çanakkale’ye iki müze kazandırdık”

  • 30 Kasım 2023
Başkan Ülgür Gökhan, Çanakkale Belediyesi’nin kentsel belleği korumaya yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Kentsel belleği oluşturan alanlar tüm toplumlar için temel değerlerdir. Bu alanlar korunmalı ve işlenmelidir. Kentsel bellek, kentin sosyo-kültürel değerlerini, kentte yaşayanları etkilemektedir. Bu durum, yerel yönetimlerin önemini ortaya koymaktadır. Bu konuda yerel yönetimlere görev düşmektedir. Kent değerlerinin korunması ve geleceğe aktarılması için yerel paydaşların kent belleği ve kimliği üzerine yapacakları çalışmalar önem kazanmaktadır.  

Kentsel belleği korumaya yönelik çalışmalarımıza kentimize iki müze kazandırarak başladık. Bunlardan ilki, Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi. Diğeri ise, seramiğin değerini vurgulayan Çanakkale Seramik Müzesi. Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle bölgenin en büyük seramik atölyesini kurduk, geleneksel ve çağdaş üretimi koruduk. Açtığımız kurslarla seramik sanatını yaşatmaya ve gelecek nesillere aktarmaya çalışıyoruz. Kentimizin mitolojisini ve erken tarihini yansıtmak üzere restore ettiğimiz eski tütün deposunu da Troia Tübingen Vakfı işbirliğiyle arkeoloji kütüphanesine dönüştürdük. Bu kütüphaneye, yıllarca Troia kazı başkanlığı yapan fahri hemşerimiz Manfred Osman’ı onurlandırmak için “Korfmann Kütüphanesi” adını verdik.

Tescilli ve tarihî mekânları işlevlendirirken kentimizin dokusunu ön planda tutuyoruz. Tarihî mekânları kentimizi tanıtırken kullanıyoruz, bu mekânları koruyoruz. Kentsel belleğe yönelik etkinlikler düzenliyoruz, projeler üretiyoruz. Sosyo-kültürel dokuya sahip çıkıyoruz, özellikle kent kimliği öğelerine vurgu yapıyoruz. Kentsel belleği ele alırken günümüzün şartlarını, dünyanın ve toplumsal düzenin öngörülebilen değişimlerini de göz önünde bulunduruyoruz. Kent belleğine yönelik politikalarımızı belirlerken ön hazırlık yapıyoruz. Özellikle teknolojiyi ve tarımı ön planda tutuyoruz.

Kültürel varlıkların dünya ekonomisinde ne kadar etkili olduğunu biliyoruz. Kentlerin en büyük yatırımının bu alanda olması gerektiğinin farkındayız. Kentlerin sadece “markalaşma” yaklaşımıyla değil, kentsel belleği koruyarak “kimlikli markalaşma” anlayışıyla dünya kenti olma şansını yakalayabileceği açıktır. Biz de bu bilinçle kentsel belleği oluşturan kültürel mirasa sahip çıkıyoruz. Kültürel mirası gelecek nesillere aktarmayı hedefliyoruz. Bunun yanı sıra yeni kültürel alanlar oluşturmayı hedefliyoruz.


Önerilen Haberler