"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Vahap Seçer: “Mersin Kent Kitaplığı'nı zenginleştirdik”

  • 30 Kasım 2023
Başkan Vahap Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel belleği korumaya yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Tarih boyunca ihtiyaçlar doğrultusunda yaşam alanları oluşturulmuştur. Bu yaşam alanlarındaki değişiklikler, kentlerin günümüze ulaşan mirasıdır. Ortak yaşam alanlarını insanlar ve çevresel faktörler şekillendirir. Her kent, kendi koşulları doğrultusunda değerlendirilmelidir. Mersin de kendi koşulları içinde değerlendirilmesi gereken kadim kentlerden biridir. Bu anlayıştan yola çıkarak Mersin’e Değer Katanlar Kurulu’yla Mersin Kent Tarihi ve Belleği Kurulu’nu hayata geçirdik. Hedefimiz, Mersin’in değerlerini ortaya çıkarmak, bu değerleri gelecek nesillere aktarmak, Mersin’in tarihine, kültürüne, birikimine yaraşır çalışmalar yapmak.

Mersin Kent Tarihi ve Belleği Kurulu’nun katkısıyla Yumuktepe Arkeopark Projesi’ni başlattık. Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden biri olan Yumuktepe Höyüğü’ndeki proje kapsamında çalışmalar devam ediyor. Arkeoköy projesiyle ilgili bir çalışmamız da Silifke Uzuncaburç’ta sürüyor. Yine Silifke’de, Atatürk’ün kurduğu ve ilk hissedarı olduğu Türkiye’nin ilk kooperatifi Gazi Çiftliği’ni restore ettik. Kent merkezinde atıl durumdaki tarihî Gülnar Oteli’ni restore ettik, coğrafi işaretli ve yöresel ürünlerin yer aldığı restoran, tohum atölyesi ve baharat müzesinden oluşan Gastronomi ve Yöresel Ürün Konağı’nı hayata geçirdik. Tarihî Karamancılar Konağı’nı da kentimize kazandırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Mersin Kent Kitaplığı’nda kent tarihiyle ilgili 19 farklı eser yayımladık. Kent hafızasını dijital platforma taşımaya yönelik çalışmalar yaptık. “Mersin Tarihî Kent Merkezi Canlandırma Projesi” ve “Tarsus Tarihî Kent Merkezi Canlandırma Projesi” devam ediyor.

“Kent Belleği Arşivi” oluşturmayı planlıyoruz. Belediyemizin ana hizmet birimlerinin bulunduğu tarihî taş binayı da “Kent Müzesi” yapmak istiyoruz. “Mersin Kenti Envanter Çalışma Grubu” oluşturduk. “Tarihî Kent Merkezi Haritalama Çalışma Grubu” aracılığıyla Mersin’in tarihî kent merkezindeki farklı lokasyonların haritalarını çıkarmayı hedefliyoruz. “Sözlü Tarih Çalışma Grubu”, Mersin’de uzun yıllardır yaşayan vatandaşlardan kentin tarihini dinliyor, yazılı hâle getirerek arşivlemeyi planlıyor. Özel günlerde ve haftalarda düzenlediğimiz etkinliklerle kent belleğini canlı tutmaya özen gösteriyoruz. Mersin’in tarihsel zenginliğini ve yakın tarihini gelecek kuşaklara tanıtmak için çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmaları devam ettirmeyi hedefliyoruz.


Önerilen Haberler