Abdullah Özyiğit: “Stratejik planımızı ortak akılla hazırladık”

• 29 Aralık 2023
Başkan Abdullah Özyiğit, Yenişehir Belediyesi’nin yerel demokrasiyi güçlendirmeye yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Katılımcı yönetim ve güçlü yerel demokrasi, vatandaşların beklentilerine ve ihtiyaçlarına uygun politikaların oluşturulmasına yardımcı olur. 2019 yılında başladığımızda, beş yıllık stratejik planımızı oluşturmak amacıyla 32 mahallede toplantılar düzenledik, vatandaşları dinledik. Muhtarlıklara sandıklar kurduk, toplantılara katılamayan vatandaşların öneri ve taleplerini aldık. Ayrıca internet üzerinden de anket çalışması yaptık. Uzmanların ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla spor, kent, kültür ve ekoloji konularında çalıştaylar düzenledik. Mahalle toplantılarında ve çalıştaylarda elde ettiğimiz veriler, aldığımız 5.070 talep ve öneri, stratejik planımızın temelini oluşturdu. Türkiye’de ilk defa bir belediye, stratejik planını vatandaş katılımıyla hazırladı. Göreve gelir gelmez, vatandaşlara danıştık, onların görüşlerini aldık. Vatandaşları karar süreçlerine dahil ediyoruz. İlçemizi katılımcı anlayışıyla yönetiyoruz.

İmar planları, kentlerin anayasaları olarak kabul edilir. İmar planlarımızı hazırlarken, “Nasıl Bir Kent İstiyoruz” sloganıyla sivil toplum kuruluşlarıyla meslek odalarının görüş ve önerilerini aldık. İmar planlarını ortak akılla oluşturduk. Vatandaşların geribildirimlerini stratejik planlama ve imar süreçlerine entegre ettik. Yönetimin her aşamasında katılımcılığı ön planda tuttuk. Bu anlayışla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yeni görev dönemimizde katılımcılığı ve yerel demokrasiyi geliştirmek için çok önemli çalışmalar yapacağız.
Demokratik bir toplumun temel özelliklerinden biri, fikirlerin serbestçe ifade edilmesi ve paylaşılmasıdır. Hayata geçireceğimiz “Serbest Kürsü Meydanı” projesiyle fikir alışverişini teşvik etmeyi, çeşitliliği desteklemeyi ve katılımcılık kültürünü güçlendirmeyi amaçlıyoruz. “Serbest Kürsü Meydanı”, vatandaşların düşüncelerini ifade edebildiği ve paylaşabildiği bir alan olacak. Proje kapsamında ilçemizde “Serbest Kürsü Meydanı” oluşturulacak. Burada farklı konularda fikir alışverişinde bulunulacak ve etkinlikler düzenlenecek. Eğitimden kültüre, sanattan siyasete her konuda fikir alışverişi yapılacak, toplumsal bilinç yükseltilecek.

Çocuklar ve gençler, toplumun en önemli değerleridir. Onların yönetime katılımı, fikirleri ve görüşleri geleceğin şekillenmesinde önemli bir rol oynar. Bu nedenle “Çocuk ve Gençlik Meclisi” projesini hayata geçireceğiz. Bu proje sayesine çocukların ve gençlerin seslerini duyurabildiği, fikirlerini paylaşabildiği ve karar alma süreçlerine katılabildiği bir platform oluşturacağız. Meclis, çocukların ve gençlerin önerilerini, görüşlerini dinleyecek, onların katılımıyla ilçemizin geleceğine dair kararlar alacak. Bu meclis çocuklara ve gençlere, liderlik becerileri geliştirme, demokratik süreçleri anlama ve toplumsal sorumluluklarını kavrama fırsatı sunacak, projelerini hayata geçirebilecekleri bir ortam sağlayacak. Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel’in de işaret ettiği gibi, demokratik değerlerin güçlenmesine katkıda bulunmaya devam edeceğiz.