"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Ercüment Çervatoğlu: “Toplumcu belediyecilikten taviz vermedik”

  • 29 Aralık 2023
Başkan Ercüment Çervatoğlu, Fındıklı Belediyesi’nin yerel demokrasiyi güçlendirmeye yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

2019 yerel seçimlerinde bir söz vermiştik. Vatandaşların bize ulaşmak için karşılaştığı engelleri, makam kavramını ve başkanlık kültünü kaldıracağımızı söylemiştik. Belediyemizde randevu sistemini, makam odasını ve kapısını kaldırdık. Vatandaşların bize direkt ulaşmasını sağladık. MECİ (müzakere ederek, el verip çalışırsak, cesaret kazanır ve iyiliğe ulaşırız) anlayışıyla başlattığımız şeffaf, katılımcı, halkçı ve kamucu bir yaklaşımla toplumcu yerel yönetimi inşa etmek için yola çıktık. Bu anlayışın temel ilkesi, vatandaşların yönetimde daha fazla söz sahibi olması için karar süreçlerine vatandaşları dahil etmek, sorgulayarak, görev alarak ve ürettiğini koruyarak yönetmektir. Bu bakış açısıyla meclisler oluşturduk (mahalle meclisleri, kadın, gençlik, çocuk, esnaf, ticari araç esnafı, engelliler ve muhtarlar meclisi). Bu meclislerin temsilcilerinden oluşan Fındıklı Halk Meclisi’ni hayata geçirdik. Belediye yönetiminin teknik işleri ve hizmetleri sürdürmesi için belediyeyi 22 birime ayırdık. Tüm işleri planlayan bu yapı, vatandaş katılımına açıldı. Yönetim anlayışındaki değişikliğine uygun personele yatırım yaptık.

Vatandaşların belediye meclisinin toplantılarına katılmasını ve söz sahibi olmasını sağladık. İki haftada bir halk buluşması düzenledik, yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdik ve belediye çalışmalarının sorgulanmasını sağladık. Katılımcı yönetim anlayışının şeffaflıktan geçtiğini düşünerek, çalışmalarımızı, meclis ve komisyon toplantılarımızı, mali yapımızı her ay dijital bültenle duyurduk. Vatandaşlar, katılımcı bütçe sürecinde, bütçe hazırlamada ve yatırım planlamada da söz sahibi oldu. Gelir bütçesini de vatandaşlara sorarak oluşturduk. Örneğin, bizim gibi küçük belediyelerin önemli gelir kaynağı olarak görülen içme suyunun (suyun ücretsiz bir hak olması gerektiğine inanıyoruz, fakat bunu başaramadık) fiyatını vatandaşların kararına bıraktık. Üretim ve eğitim alanında kooperatifler oluşturduk, tarım alanında Fındıklı Ziraat Odası’yla birlikte çalışmalar yürüttük.

Bu çalışmalara rağmen vatandaş katılımını sağlamada istediğimiz seviyeye ulaşamadık. Çünkü bireyselliğin ön planda olduğu bir dönemde toplumcu yaklaşımla MECİ kültürünü özümsemek zaman alıyor. Hedeflerimizde ısrarcı olduk. Önümüzdeki dönem de aynı anlayışlar vatandaşlarla birlikte hizmetlerimizi hayata geçirmek için çabalayacağız. Katılımcı demokrasiden vazgeçmeyeceğiz. Belediye meclisine aday olanların 22 birimde görev almasını sağlayacağız. Belediye başkanı sadece sözcü olacak. Üreterek yöneteceğiz, söz, yetki ve karar Fındıklı halkında olacak. Belediyemizin 22 biriminde görev almak isteyen demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler veya katkı vermek isteyen vatandaşlarla komiteler oluşturacağız. Bu çalışmalar sayesinde vatandaşların da yönetime katılmasını sağlayacağız. Hedeflerimizi parti yöneticilerimizle birlikte hayata geçirmek için ilçe yönetimindeki arkadaşlarımızın bir alanda sorumluluk almasını temel ilke olarak benimsedik ve uygulamaya koyduk. Seçimlerde seçilenlerin görev süresini yarım dönem olarak belirleyeceğiz, yedek seçilen arkadaşlarımızın da yarım dönem görev almasını sağlayacağız. Bu anlayışı geleceğe taşınmayı, bireyin değil, anlayışın iktidar olmasının temellerini atmaya çalışıyoruz. Daha yaşanabilir bir ilçe için gecikmeden eşit, demokratik ve katılımcı anlayışı hayata geçirmek mümkün. Bu dünyayı çocuklarımızdan emanet aldığımızı düşünerek, geleneğimizi geleceğimize taşımaya kararlıyız.


Önerilen Haberler