"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Kemal Deniz Bozkurt: “Demokrasiyi yerelde yaygınlaştırdık”

  • 29 Aralık 2023
Başkan Kemal Deniz Bozkurt, Esenyurt Belediyesi’nin yerel demokrasiyi güçlendirmeye yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Yerel demokrasi, ulusal demokrasinin yapı taşlarından biridir. Vatandaşların yönetime aktif katılımı, ülkemizin geleceği açısından çok önemli. Demokrasi olmadan, insanlar kendini özgürce ifade etmeden barış içinde yaşamamız mümkün değil. Kent konseyleri, demokratik katılımın iyi bir pratiği. Fakat kent konseyleri çoğu bölgede siyasi baskıya maruz kalıyor. Bunun başlıca sebebi, kent konseylerine desteğin belediyeler tarafından verilmesi. Bizden önceki dönemde Esenyurt Belediye Başkanı, aynı zamanda kent konseyinin başkanıydı. Kent konseyleri, yönetime katılmak isteyen vatandaşların özgür olduğu halk inisiyatifidir. Yerelde yönetim vizyonunun gelişmesi, hemşerilik bilincinin oluşması, sürdürülebilirliğin sağlanması ve şeffaf yönetim anlayışının yaygınlaşması, vatandaşların kendilerini özgürce ifade edebilmesiyle mümkün olur.  Bu nedenle Esenyurt Kent Konseyi’ni, tekrar aktif hâle getirdik, demokratik, şeffaf, üretken ve sivil bir yapıya güç verdik.

Muhtarların başkanlığında mahalle meclisleri oluşturduk. Demokrasiyi yerelde yaygınlaştırdık. Gençlik meclisleri kurduk, gençlerin yönetimde söz sahibi olmasını istedik. Vatandaşları yönetim süreçlerine dahil etme politikamız doğrultusunda çalıştaylar düzenledik. Görev süremiz boyunca düzenlediğimiz altı çalıştayda farklı grupları dinledik ve fikir alışverişinde bulunduk. “Katılımcı Bütçe Çalıştayı” düzenledik, çalıştayın raporunu internet sitemizde paylaştık. “Esenyurt İçin Yerel Kalkınma Stratejileri Çalıştayı”, Esenyurt’un yerel kalkınma stratejilerini belirledi. “Engelsiz Esenyurt Çalıştayı”, Esenyurt’ta fırsat eşitliğini sağlamaya ve farkındalık yaratmaya odaklandı. Herkesin özgürce yaşaması için demokratik yöntemlerle yerelde ve yerinde çözümler üretiyoruz. Gençler için “Yeni Normalde Gençlerin Güçlendirilmesi Çalıştayı” düzenledik. Esenyurt gençliğinin dünyaya bakışını, hayallerini ve Esenyurt’tan beklentilerini masaya yatırdık. Gücün, birliğin ve barışın yolunun fırsat eşitliğinden geçtiğini biliyoruz. Bu nedenle kadınlar için elimizden geleni yapıyoruz ve onlara destek oluyoruz. Kadınların güçlü ve dirençli olduğu bir toplumun hem yerelde hem ulusal anlamda güçlü ve dirençli olacağını biliyoruz. Kadınlar için “Dirençli Kentler, Dirençli Kadınlar Çalıştayı” düzenledik. Çalıştaya, her yaştan, her meslekten, her kesimden kadın katıldı. Kadınların mücadelesine destek olmak için somut adımlar atmaya devam ediyoruz. Esenyurt’u depremlere dirençli kılmak için Prof. Dr. Naci Görür’le birlikte çalışmalarımıza başladık. “Deprem Çalıştayı” düzenledik, Esenyurt Kent Konseyi’ni, muhtarları, dernek başkanlarını ve teknik meslek mensuplarını çalışma programı hakkında bilgilendirdik. Bu kapsamda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Yerel demokrasiye katkıda bulunmak, vatandaşları yönetim süreçlerine dahil etmek amacıyla “Esenyurt Diyalog Ofisi” çalışmalarını başlattık. Vatandaşlar, çevrimiçi platform aracılığıyla istek, talep ve önerilerini bize iletiyor ve geribildirim alabiliyor. Esenyurt Kent Konseyi’nin yerel yönetimde etkin bir paydaş rolü üstlenmesini önemsiyoruz. Esenyurt Kent Konseyi’ne desteğimizi sürdürüyoruz. Toplumun her kesimini dinlemek ve anlamak için çalıştaylar düzenliyoruz, stratejiler belirliyoruz, çalıştaylarda elde ettiğimiz veriler doğrultusunda çalışmalarımızı şekillendiriyoruz.


Önerilen Haberler