"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Mansur Yavaş: “Gençlerin yönetimde söz sahibi olmasını sağladık”

  • 29 Aralık 2023
Başkan Mansur Yavaş, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yerel demokrasiyi güçlendirmeye yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Şeffaf ve katılımcı bir yönetim anlayışını benimsedik. Belediyemizin karar alma süreçlerinde ve projelerimizde vatandaş katılımına öncelik verdik. Vatandaşların yönetime katılması ve söz sahibi olması amacıyla “Başkent Mobil” uygulamasını geliştirdik. Uygulamaya yeni özellikler ekledik (acil bildir, Başkent 153, nöbetçi eczaneler, devam eden çalışmalar, trafik durumu, ASKİ online işlemler, Kültür Ankara, otobüs nerede vb.). BLD 4.0 teknolojisi sayesinde vatandaşlar, taleplerini bize ulaştırabiliyor ve “Söz Hakkı” modülü sayesinde mahallelerine yapılacak yatırımlara ve projelere karar verebiliyor. “Başkent Genç” modülü aracılığıyla gençlerin yönetimde söz sahibi olmasını sağladık. Modül sayesinde gençler, fikir ve önerilerini, projelerini hem yazılı olarak hem de video çekerek bize gönderebiliyor.

Hemşerilerimizin karar alma süreçlerine katılımını sağlamak amacıyla anketler yaptık, onların istekleri doğrultusunda projelerimizi hayata geçirdik. Konforlu ve güvenli ulaşım, yeşil alanların temizliği gibi konularda vatandaşların düşüncelerini öğrenmek amacıyla “Karekod Anket” uygulamasını hayata geçirdik. Bu sayede vatandaşlar, toplu taşıma araçlarına, raylı sistemlere ve parklara yerleştirilen karekodları cep telefonlarına okutarak, beklenti, talep ve şikâyetlerini iletebiliyor.



Vatandaşların bilgiye rahatça ulaşmasını sağlamak ve güvenirliliği artırmak için şeffaf belediyeciliğe önem verdik. 2019 yılından bu yana 4.000’den fazla ihaleyi canlı yayınladık. Ankara’nın demografik ve kültürel yapısı, belediyemizin çalışmaları ve kentimizin dinamikleri hakkında birçok veriye kolayca ulaşılabilmesi için “Şeffaf Ankara” uygulamasını başlattık. Ankara Kent Konseyi’ni daha aktif hâle getirdik. Bugün Ankara’da, Türkiye’nin en katılımcı kent konseyi var.

Toplumsal faydayı gözettik, kamusal alanların korunması ve gelecek nesillere aktarılması için var gücümüzle çalıştık. Ranta, israfa, talana, kutuplaştırmaya, ayrıştırmaya dayalı yönetim anlayışı yerine katılımcı ve şeffaf bir yönetim anlayışını hayata geçirmeye çalıştık. Ankara’ya faydalı olacağını düşündüğümüz her konuda uzmanlara danıştık, ortak akılla en doğru kararları almaya çalıştık. Bir kentin kaynaklarının boşa harcanmadan dürüstçe yönetilebileceğini tüm dünyaya göstermek istedik ve bunu başardık. Önümüzdeki dönemde de aynı bakış açısıyla çalışmaya devam edeceğiz.


Önerilen Haberler