YÜKLENİYOR
Başkan Şükrü Genç, Sarıyer Belediyesi’nin yerel demokrasiyi güçlendirmeye yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:
Demokrasinin temel taşlarından biri, vatandaş katılımıdır. Yerel yönetimler, vatandaş katılımının sağlanmasında etkili rol oynar. Vatandaşları karar alma sürecine dahil etmeyi önemsiyorum. Eksiklikleri, sorunları ve yapılması gerekenleri vatandaşlarla konuşmak, birlikte karar almak, yönetim anlayışımızın temelini oluşturuyor. Hizmetlerimizi vatandaşlarla birlikte hayata geçiriyoruz, projelerimize ortak akılla karar veriyoruz. Örneğin, park yapacaksak, çocuklara soruyoruz. Erişilebilirlik çalışması yapacaksak, engelli ve yaşlı vatandaşların fikrini alıyoruz.
Demokratik ve katılımcı yönetim anlayışımız çerçevesinde 2009 yılında ilçe düzeyindeki ilk kalkınma eylem planına imza attık. Bu planı hazırlarken Sarıyer’i oluşturan tüm unsurları bir araya getirdik. Yerel demokrasiyi güçlendirmek amacıyla vatandaşların yanı sıra belediyemizin başkan yardımcıları, meclis üyeleri, birim müdürleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşları, dernekler, üniversiteler, vakıflar, meslek odaları, sendikalar, kısacası, Sarıyer’i oluşturan tüm paydaşlarla birlikte katılımcı bir plan hazırladık, 155 hedef oluşturduk ve planladık. 2019 yılına geldiğimizde, geride bıraktığımız 10 yılı değerlendirdik ve Sarıyer Kalkınma Eylem Planı’nı (SEKEP) güncelleme çalışmalarına başladık. Farklı konu başlıklarında (eğitim, sosyal politikalar, spor, kültür-sanat, çevre, yerel ekonomi, afet yönetimi, altyapı-üstyapı vb.) çalıştaylar düzenledik. Mahallelerde vatandaşlarla buluşuyor, onların sorunlarını dinliyoruz. Mahalle buluşmalarıyla 38 mahallede her yaştan, her kesimden vatandaşla bir araya geldik, sorunlara birlikte çözüm ürettik. Çalmadığımız kapı, sıkmadığımız el kalmadı.
Sarıyer Kent Konseyi’ndeki çalışma gruplarıyla (balıkçılık ve su ürünleri, hayvan hakları, gençlik ve spor, basın ve iletişim, sanat, demokrasi, insan hakları, azınlıklar ve farklı inançlar, tarım ve hayvancılık, kentsel dönüşüm, gecekondu, mülkiyet, barınma hakları, göç ve göçmen sorunları, engelli, tüketici hakları, doğal afet, deprem, arama-kurtarma, trafik ve ulaşım, yerel kalkınma ve girişimcilik, eğitim, tarihî doku, kültür ve turizm, orman, çevre ve sağlık) vatandaşları karar alma süreçlerine dahil ediyoruz. Farklı ilçelerde yapılan projeleri inceliyoruz, etkinlikler düzenliyoruz. Örneğin, pandemi döneminde yeşil alanlara duyduğumuz ihtiyacın ne kadar fazla olduğunu gördükten sonra Sarıyer Kent Konseyi öncülüğünde, sivil toplum kuruluşlarının ve bölge halkının da desteğiyle Büyükdere Fidanlığı’nın yeniden hizmete sunmak için farkındalık çalışmaları yürüttük. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yetkilileri de toplantılara katılıyordu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun duyarlı yaklaşımıyla Büyükdere Fidanlığı yeniden açıldı. Sarıyer Kent Konseyi, demokrasiye ve insan haklarına odaklanan projeleriyle Avrupa Konseyi’nin “12 Yıldızlı Şehir” unvanına layık görüldü, bu unvanı alan Türkiye’deki tek kent konseyi oldu. Çalışmalarımıza aynı gayret ve özveriyle devam edeceğiz.