"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Tunç Soyer: “Demokrasi için döngüsel kültür kavramını geliştirdik”

  • 29 Aralık 2023
Başkan Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yerel demokrasiyi güçlendirmeye yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Tüm dünyada demokratik değerler zayıflıyor, totaliter rejimler güçleniyor. Oysaki demokrasi, herkesin ortak iyiliğini gözeten değerler bütünüdür. Dünyadaki bu gerilemenin karşısında demokrasiyi yeniden yeşertecek bir kavram geliştirdik: Döngüsel kültür. Kavram, insan haklarının yanı sıra doğayı da bir hak öznesi olarak tanımlıyor. Döngüsel kültür, dört temel uyum ilkesine dayanıyor: Birbirimizle, doğayla, geçmişimizle, değişimle uyum.

Yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde 2022 yılında Avrupa Ödülü’ne layık görüldük. Yerel demokrasiyi güçlendirmek için bir adım daha attık, Avrupa Demokrasi Başkenti Şehirler Ağı’na dahil olduk. İzmir, bu ağa Türkiye’den katılan ilk ve tek kent oldu. Kurduğumuz “İzmir Vizyon Ortaklığı Ağı” sayesinde kentimizdeki tüm paydaşlarla ortak akıl ve vicdan ilkesi doğrultusunda çalışıyoruz. İzmir Kent Konseyi’nin ana düşüncesi, İzmir’i, İzmirlilerin yönetmesi. Birimimizin çatısı altında sivil toplum kuruluşlarıyla ortaklıklar kuruyoruz. İzmir’de katılımcı yönetim anlayışına öncülük ediyoruz. “İzmir Demokrasi Ödülü”, dünya demokrasisine katkıda bulunan bireyleri, sivil toplum kuruluşlarını, akademik çalışmaları ve her türlü girişimi desteklemek amacıyla verdiğimiz bir ödül. Belediye şirketimiz İzDoğa’nın kurduğu İzmir Planlama Ajansı (İZPA), İzmir’de demokrasiyi güçlendirmek için yürüttüğümüz çalışmalara katkıda bulunuyor. Cumhuriyet mirası İktisat Kongresi’ne, İzmir’in kurtuluşunun 100. yılında yeniden İzmir’de ev sahipliği yapmanın tarifsiz coşkusunu yaşadık. “İmece İzmir”, toplumsal mutabakatı sağlamak ve aktif vatandaşlığı teşvik etmek için çeşitli projeler ve uygulamalar aracılığıyla hayata geçirdiğimiz bir program. “Bizİzmir” web sayfası ve mobil uygulamasıyla vatandaşlar, belediyemizin güncel hizmetleri hakkında tek bir yerden, kolay ve hızlı bilgi alabiliyor.

Kent hayatının kalitesini yükseltecek projeleri hayata geçirirken vatandaşların görüşlerini alıyoruz. Seferihisar Belediye Başkanı olduğum dönemde Türkiye’nin ilk çocuk belediyesini Seferihisar’da açmıştık. Bu projeyi İzmir’e taşıdık, Tire’de çocuk belediyesi kurduk. Çok yakında Gürçeşme’de de çocuk belediyesini açacağız. Gençler yönetimde söz sahibi olmadan demokrasiden bahsedemeyiz. Gençleri siyasete ve karar alma süreçlerine dahil etmek amacıyla gençlik belediyesi kurduk. Bu yapı, Türkiye’nin ilk ve tek gençlik belediyesi olma özelliği taşıyor. Bir toplumdaki adalet duygusu, en güçlü olanı değil, en zayıf olanı nasıl koruduğuyla ölçülür. İzmir’in vicdanına ayna tutan Kentsel Adalet ve Eşitlik Şube Müdürlüğü, bu anlayış doğrultusunda kuruldu. Yaptığımız çalışmalarla baskıya, ayrımcılığa, nefret söylemine karşı mücadelemizi büyütüyoruz. Toplumu hakikatle buluşturma sorumluluğunu üstlenen basın mensuplarının görevlerini en iyi şekilde yerine getirmesini önemsiyoruz. İzmir Gazeteciler Cemiyeti’yle birlikte “Uluslararası Basın Merkezi” açtık. Doğruyu savunan ve halkın sesi olan basın emekçilerinin daima yanındayız. Yargı bağımsızlığı ve hukuk devleti için yapabileceklerimizin kısıtlı olduğunu hiçbir zaman düşünmedik. “Adalet Otobüsü” projesini hayata geçirdik, adalete erişimi artırmak için ihtiyaç sahibi vatandaşlara destek olduk. Yerel demokrasiyi güçlendirmeye yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz.


Önerilen Haberler