YÜKLENİYOR
Başkan Turan Hançerli, Avcılar Belediyesi’nin yerel demokrasiyi güçlendirmeye yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:
İlçemizi 452.000 komşumuzla birlikte yönetmek, yerel demokrasi anlayışımızın temelini oluşturuyor. Özellikle komşularımızın Avcılar için alınan kararlarda söz sahibi olmasını ve karar alma süreçlerine katılımını önemsiyoruz. Bu anlayışla birçok projeyi ve çalışmayı hayata geçirdik. “Gerçek sorunlara gerçek çözümler” anlayışı doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
İlçemizin geleceğini Avcılar halkıyla inşa etmek ve yönetmek için “Güzel Bi Fikir” projesini hayata geçirdik. Proje kapsamında vatandaşların fikir ve önerilerini stratejik planımızla uyumunu göz önünde bulundurarak değerlendiriyoruz. Projeleri hayata geçirirken ilçemizin kaynaklarını etkin ve verimli kullanıyoruz. Belediyemizin bütçesini ve planladığımız yatırımları vatandaşların görüşleri doğrultusunda belirliyoruz.
Avcılar, kentsel dönüşümde Türkiye’ye örnek modeliyle muazzam bir ivme yakaladı. 1999 depreminden sonra 20 yılda dönüşen konutların dört katını dört yılda yeniledik, 100.000’den fazla hayat kurtardık, komşularımızın deprem güvenlikli konutlara yerleşmesini sağladık. Bu projeyi de çoğulcu bir anlayışla gerçekleştirdik. Kentsel dönüşümdeki yasal düzenlemede 2/3 kuralı olmasına rağmen mecburi istisnalar dışında Avcılar’da 3/3 kuralıyla dönüşümü başlattık. Bu başarının arkasında AVBEL de var. Şirketimiz, komşularımızın sorunlarını dinledi ve her mali sürece komşularımızı dahil etti. İmar ofisi kurduk, 40 yıldır imar bekleyen Yeşilkent Mahallesi’nin imar planlarını komşularımızla birlikte hazırladık. Yerel demokrasiyi güçlendirmek için gönüllü seferberliği başlattık. “Avcılar’a Gönül Verdik” projesinde Avcılar Kent Konseyi’yle birlikte çalıştık. Hayvan hakları, doğal afetler, sosyal hizmetler, toplum sağlığı ve çevre gibi konularda gönüllü komşularımızla birlikte hareket ettik.
İlçemizde hizmet veren tüm sivil toplum kuruluşları bizim için çok kıymetli. Dezavantajlı gruplara yönelik çalışmalarımızı sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte yürütüyoruz. Engelli bireyler için faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarına ve gönüllü kuruluşlara Gülten Nakipoğlu Engelli Yaşam Merkezi’nden ücretsiz ofis tahsis ettik. Yakın zamanda hizmete sunduğumuz Mustafa Kemal Paşa Kent Evi’nde, sivil toplum kuruluşlarının kullanabileceği alanlara ve ofislere yer verdik.
Yerel demokrasiyi ve demokratik yerel yönetim anlayışını güçlendirmek amacıyla belediyemiz bünyesinde “Toplumsal Eşitlik Birimi” kurduk. İç ve dış paydaşlarımızla tematik toplantılar yaptık, “Yerel Eşitlik Eylem Planı” hazırladık, planı 2021 yılının Kasım ayında belediye meclis toplantısında onaylandık. Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı (KİHEP) ve Çocuk Hakları Eğitim Programı aracılığıyla toplumsal farkındalığı artırıyoruz. “Yerel Yönetimlerde Kadın Adayları Destekliyoruz” projesi kapsamında toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın ve liderlik, kadın ve siyasi temsiliyet gibi konularda eğitimler düzenliyoruz.
Demokratik hakların doğru ve etkin kullanımının yolu sadece toplumsal sınıfların temsilini sağlamaktan veya bu konudaki projelere odaklanmaktan değil, yapılan çalışmalarda tüm katılımcıları dinlemekten ve birlikte karar almaktan geçer. Çalışmalarımız, Avrupa Konseyi tarafından “Avrupa Yerel Demokrasi Ortağı” unvanına ve “12 Yıldız Şehir” ödülüne layık görüldü. Belediyemizin logosu iki çizgiden oluşuyor. Bu iki çizgi, eşitliği ve adaleti temsil ediyor. Önümüzdeki dönemde de toplumsal eşitliği sağlayacağız, yerel demokrasiyi güçlendirmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.