"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Ümit Uysal: “Sivil toplum merkezi kurduk”

  • 29 Aralık 2023
Başkan Ümit Uysal, Muratpaşa Belediyesi’nin yerel demokrasiyi güçlendirmeye yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Herkesi kucaklayan, yerel demokrasi organları aracılığıyla herkese temsil hakkı tanıyan bir anlayışla hareket ediyoruz. Kırılgan gruplara ve dezavantajlı kesimlere yönelik hizmetler üretiyoruz. Toplumun her kesimini bir araya getirmek, katılımcı bir anlayışla yerel demokrasiyi tabandan güçlendirmek, belediyemizin öncelikleri arasındadır. Bu hedefle Abdullah Sevimçok Sivil Toplum ve İnovasyon Merkezi’ni (ASSİM) kurduk, Antalya’da faaliyet gösteren hak temelli sivil toplum kuruluşlarını, dernekleri ve vakıfları tek çatı altında birleştirdik, yerel demokrasi unsurlarının, temsil ettikleri kesimlerle güçlü bağ kurmasını sağladık. 2018 yılında faaliyete geçen ASSİM, Avrupa’nın en büyük sivil toplum merkezi olma özelliği taşıyor. İlçemizde ortak aklı güçlendirmeyi, toplumsal bilinci yükseltmeyi, Antalya’nın geleceği için sürdürülebilir projelerin yürütülmesini amaçlayan yerleşkenin temel hedeflerinden biri, kamu ve sivil toplum kuruluşları arasındaki ilişkiyi güçlendirmektir.

Kamu ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliği çerçevesinde hayata geçirilen ortak hizmet projeleri sayesinde kent ve kentlilik bilincinin oluşturacak, kentin ortak aklının ortaya çıkmasını sağlayacak faaliyetler yürütülmektedir. Farklı alanlarda (eğitim, kültür-sanat, çevre-deniz, engelsiz yaşam, sağlık, sosyal hizmetleri güçlendirme, gençlik, kadın, spor, turizm, tarım, kentsel tasarım vb.) belediyemizin birimleri ve sivil toplum kuruluşları tarafından oluşturulan platformlar aracılığıyla toplumsal sorunlar tespit ediliyor, toplumsal faydaya odaklı çalışmalar yapılıyor.

İlçe sakinlerini belediyemizin yönetimine dahil eden, söz, karar ve yetki sahibi kılan “Turunç Masa”, Türkiye’nin ilk dijital demokrasi platformu “Dijital Komşu Meclisi” aracılığıyla vatandaşlar belediye yönetiminde söz sahibi oluyor. Muratpaşa için her kararı ortak akılla alıyoruz, projeleri şekillendirirken de bu anlayışla hareket ediyoruz. Demokrasinin sosyal içerme ilkesi doğrultusunda her toplumsal kesimin isteklerini karşılamaya önem veriyoruz. Belediyemiz bünyesindeki yerel demokrasi organlarıyla vatandaşların haklarını savunmasını sağlıyoruz.
 
 “Komşu Meclisi”, “Yabancılar Meclisi” ve “Muhtarlar Meclisi”, katılımcı bütçe, “Turunç Masa”, “Sağlıklı Muratpaşa Hareketi” projeleriyle Avrupa Yerel Demokrasi Haftası’nın etkinliklerinde yer aldık. Belediyemizin bu projeleri, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nin 12 Şubat 2020’deki toplantısında değerlendirildi. Değerlendirme sonucunda “Avrupa Yerel Demokrasi Haftası Ortağı” unvanına ve ödülüne layık görüldük.

İlçemizde katılımcı yerel demokrasi pratiğini daha da güçlendirmek, kurumsal hâle getirmek, bilişim ve iletişim teknolojilerinin imkânlarından azami ölçüde faydalanmak, en önemli hedeflerimiz. Farklı toplumsal katmanları da içerecek şekilde bu alandaki çalışmalarımızı sürdüreceğiz.


Önerilen Haberler