YÜKLENİYOR
Başkan Utku Gümrükçü, Çiğli Belediyesi’nin yerel demokrasiyi güçlendirmeye yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:
Göreve başladığımız günden bu yana Çiğli'nin geleceğini ilgilendiren kararları çoğulcu ve katılımcı bir yönetim anlayışıyla almaya özen gösterdik. Yerel demokrasiyi güçlendirecek uygulamaları hayata geçirdik. Kent kimliğini güçlendirmek, daha yaşanabilir ve sürdürülebilir kentler için modern belediyecilik anlayışının benimsenmesini sağlamak amacıyla kent konseyi, kadın, çocuk, engelli, ekoloji ve hayvan hakları meclisi gibi yapıların kuruluşuna öncülük ettik.
“Mahalle Bizim Karar Hepimizin” sloganıyla belli periyotlarda mahalle muhtarlıklarının önünde sandık kuruyoruz, vatandaşların öneri, talep ve şikâyetlerini alıyoruz. Vatandaşların fikirleri doğrultusunda hizmet ve projeleri planlıyoruz. “Makam Sokakta” uygulaması kapsamında her yıl belediye başkan yardımcılarının, meclis üyelerinin, birim müdürlerinin ve mahalle muhtarlarının katılımıyla mahalle toplantıları düzenliyoruz. Vatandaşların talep, öneri ve şikâyetlerini dinliyoruz. Bir sonraki yıl düzenlenen toplantılarda, önceki yılın talep ve şikâyetleri hakkında bilgi veriyor, mevcut önerilere odaklanıyoruz.
Kadınların belediye hizmetlerinden eşit şekilde yararlanmasını sağlamak, kadına yönelik şiddetle mücadele etmek, kadın istihdamını artırmak, toplumsal yaşamda kadınları güçlendirmek amacıyla Prof. Dr. Nermin Abadan Unat Kadın Yaşam Merkezi’ni ilçemize kazandırdık. Merkez, farklı birimleri bünyesinde barındırıyor (toplumsal cinsiyet eşitliği birimi, kariyer ve girişimcilik birimi, çocuk hakları ve çalışmaları birimi, mülteci birimi, bağımlılık ofisi vb.) ve kapsamlı hizmetler sunuyor. Gençlerin karar alma süreçlerine katılımını teşvik etmek amacıyla “Kentime Değer” projesini başlattık. Proje kapsamında İzmir ve Eskişehir’de yaşayan 18-30 yaş arasındaki gençler, kentleriyle ilgili gözlemlerini paylaşmak amacıyla bir araya geldi. İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi öğrencileriyle de düzenli toplantılar yapıyoruz, öğrencilerin kentimizle ilgili düşüncelerini dinliyoruz.
Çiğli’de yaşayan vatandaşların yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla katılım, erişilebilirlik ve güvenlik kategorilerinin yer aldığı 222 göstergeyi içeren “İnsan Hakları Kenti” çalışmasını üç yıldır sürdürüyoruz. 2023 yılı raporuna göre, göstergelerin çocuklarda gerçekleşme oranı %40, kadınlarda %73.33, yaşlılarda %46.15, engellilerde %51.28 ve ortak grupta %80.65 olarak açıklandı. Aynı uygulama kapsamında belediyemizde gerçekleştirdiğimiz çalışmalarda müdürlükler arasında Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü, 53 gerçekleştirilen göstergeyle listenin başında yer aldı. Sağlık İşleri Müdürlüğü, 30 gerçekleştirilen göstergeyle Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nü takip etti. Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü ise, 16 gerçekleştirilen göstergeyle sıralamada kendine yer buldu.
Yerel demokrasiyi güçlendirmek için çalıştaylar ve paneller düzenledik, çalışmalar yaptık (personel çalıştayı, insan hakları paneli, sivil katılım uyum eylem planı, yerel eşitlik eylem planı, sağlığı geliştiren belediye ve afet koordinasyon çalışmaları). Bu kapsamdaki hizmet ve projelerimiz, Avrupa Konseyi tarafından düzenlenen organizasyonda üst üste dört yıl “Avrupa Yerel Demokrasi Haftası Partner Kenti” unvanıyla ödüllendirildi. 2024 yerel seçimlerinde tekrar aday gösterilmem, vatandaşların takdiriyle belediye başkanı seçilmem durumunda hâlihazırda devam eden çalışmalarımızı tamamlayacağız, yerel demokrasiyi güçlendirmek için yeni çalışmalara başlayacağız.