YÜKLENİYOR
Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat Belediye Gazetesi’ne “dirençli kentler” hakkındaki çalışmalarını aktardı.
Kahramanmaraş merkezli, 10 ili etkileyen iki büyük depremin ardından “dirençli kentler” yeniden önem kazandı. İlçenizde doğal afetlerin etkilerini en aza indirmek için yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?
RIZA AKPOLAT: Beşiktaş, semt olgusunu koruyan, tarihî, kültürel ve doğa güzellikler açısından zengin bir ilçe. İlçemizdeki miras alanlarını koruma vizyonumuz doğrultusunda çalışmalarımıza devam ediyoruz. İlçemizdeki yapı stokunu da inceleyerek, herhangi bir afet durumunda yaşanacak krizleri minimuma indirmeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda “Beşiktaş Kentsel Yaşam (Tasarım) Rehberi” hazırlayarak, Beşiktaş’ın geçmişten gelen sorunlarını çözmeye, Beşiktaş’ı daha güzel ve daha yaşanabilir bir ilçe hâline getirmeye çalışıyoruz. İlçemizdeki yapıların yeniden inşası, ilçemizin sakinlerine teknik ve hukuki destek vermek amacıyla Beşiktaş İmar A.Ş. iştirak şirketini kurduk. Kentsel dönüşüm ofisleri oluşturduk. İlçemizdeki yapıların 6306 sayılı yasa kapsamında dönüştürülmesi amacıyla “Beşiktaş Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi” ve “Beşiktaş Afet Eylem Planı” hazırlamak için çalışmalara başladık. Planda, afet öncesi, afet ânı ve afet sonrası aşamaları yer alacak. Belediyemizin Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü, Afet ve Yönetim Birimi tarafından ilçemizdeki mahallelerde afet bilinci eğitimleri düzenleniyor.
Afet yönetimine ilişkin belediyenizde ayrı bir birim oluşturdunuz mu? Afet risklerine karşı kentsel direnci artırmak, fiziksel, ekolojik ve toplumsal açıdan kent planlamasının sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla eylem planı hazırladınız mı?
RIZA AKPOLAT: Belediyemizin Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü bünyesinde “Afet Yönetim Merkezi” bulunuyor. Merkezdeki afet ekibi, gerekli tüm eğitimleri aldı, şartları sağladı ve İçişleri Bakanlığı tarafından akredite edildi. Afet Yönetim Merkezi, “Afet Eylem Planı” hazırladı. Merkez, afet öncesi ve afet sonrası için araştırma, eğitim, koordinasyon, arama-kurtarma çalışmalarını yürütüyor, afet sürecinde iletişimin ve ulaşımın sağlanmasına yönelik çalışmalara önem veriyor. Afetle mücadele için gönüllü mahalle ekipleri oluşturduk, gönüllülere eğitimler veriyoruz. Afet Yönetim Merkezi bünyesinde 2022 yılında 6 tatbikat yapıldı, afetle ilgili 10 eğitim verildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’yle, ilgili kurum ve kuruluşlarla doğal afetler konusunda ortak çalışmalar yapıyoruz. 6 Şubat’ta ülkemizde yaşanan deprem sonrasında gönüllü talebinin artmasıyla birlikte çalışmalarımız yoğunlaştı.
Risk yönetimi, altyapının mekânsal planlaması, yeşil altyapı destek sistemleri, ulaşım sistemi, arazi kullanımı ve yenilenebilir enerji kaynakları kapsamında hangi uygulamaları hayata geçirdiniz? Bu konuda yeni projeleriniz var mı?
RIZA AKPOLAT: Karbon salımının azaltılması için bisiklet yolları oluşturduk, çeşitli etkinliklerle bisiklet kullanımını teşvik etmeye çalıştık. Restoran atıklarının değerlendirilmesi için ilçe geneline kapalı sistem kompost cihazlarını yerleştirmeye başladık. Ulus Parkı’nın civarına yerleştirilen ilk kompost cihazı, Sunset Restoran’la (yeşil nesil restoran belgesi adayı) iş ortaklığı şeklinde işletiliyor. Haftalık 400 kilogram organik atık ve 100 kilogram pelet beslemesiyle 125-150 kilogram kompost eldesi sağlayan cihazda, sisteme eklemlenen bir biofiltreyle koku oluşumu da engelleniyor.
İyi tasarlanmış yeşil koridorlar, kentin havasını iyileştirir ve kentsel ısı adası etkisini azaltır. Bitki örtüsü sayesinde su tutma kapasitesini artırarak sel ve taşkın önleme hizmetlerine katkıda bulunur. Bu amaçla “Ortaköy Vadisi” projesini hayata geçirmek için yaklaşık 280 dönümlük yeşil alanı düzenliyoruz.
İlçemiz eğimli bir araziye sahip olduğu için sel riskini önlemek amacıyla ilçemizin farklı noktalarında, Ortaköy’de Dereboyu Caddesi’nde, Portakal yokuşundan Mecidiyeköy’e kadar giden bölgede, yine Dereboyu’ndan Ulus Ambarlıdere’ye çıkan caddede, Nusretiye ve Şair Nedim Caddeleri’nde, Barbaros Bulvarı’nda, Nisbetiye Caddesi’nde, Kuruçeşme, Arnavutköy ve Bebek’te, yağmur ve atık suyu ayrıldı, su şebekesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yenilendi. Böylece sel riski önlendi, yeşil altyapı sistemleri oluşturuldu.
2.000 metrekareden büyük parsellerde yeni yapılacak binalara yağmur suyu toplama sistemi kurulmasına dair mevzuata uyuyoruz. Ayrıca “Beşiktaş Belediyesi Risk Strateji Belgesi”, “Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi” ve “Yeşil Çatılı Yeraltı Otopark Uygulama Projesi” hazırlıyoruz.
Sürdürülebilir, güvenli, yaşanabilir, afete hazırlıklı ve dirençli yaşam alanları oluşturmak için doğal afetlerin tehlikelerini ve risklerini dikkate alan yöntemler geliştirmeyi, planlama süreciyle yapılaşma sürecini bütünleştirmeyi, risklerin önüne geçmeyi ve riskleri azaltmayı hedefliyoruz.
Afet yönetimine yönelik çalışmalarınızda mevzuat, bütçe ve kaynak açısından zorluklarla karşılaştınız mı?
RIZA AKPOLAT: Deprem haberini aldıktan sonra “Beşiktaş Tek Yürek” noktaları kurduk, acil ihtiyaç listesi oluşturduk ve sosyal medya hesaplarımızdan yayınladık. İlçemizin sakinlerinin hassasiyeti ve dayanışması sayesinde süreci en hızlı şekilde yürütmeye gayret ettik. Böylesi zor günleri birlikte atlatabilmek için ilçemizin sakinleriyle birlikte seferber olduk.