"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Günel: “Afet yönetiminde bütüncül yaklaşımı benimsedik”

  • 27 Şubat 2023
Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel Belediye Gazetesi’ne “dirençli kentler” hakkında çalışmalarını aktardı.

Kahramanmaraş merkezli, 10 ili etkileyen iki büyük depremin ardından “dirençli kentler” yeniden önem kazandı. İlçenizde doğal afetlerin etkilerini en aza indirmek için yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

ÖMER GÜNEL: 6 Şubat’ta ülkemizi derinden sarsan çok büyük bir afetle karşı karşıya kaldık. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı, yaralılara acil şifa, kalanlara sabır diliyorum. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından dirençli kentlerin ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlaşıldı. Bu süreçte Aydın Büyükşehir Belediyesi’yle işbirliği yaparak deprem bölgelerine destek olmaya çalıştık.

En önemli görevimiz, olası afetlerden etkilerini en aza indirmek. Deprem kuşağında yer alan bir ilçeyiz. 30 Ekim 2021’de Ege Denizi’nde yaşanan ve yıkıcı etkisini İzmir’de gösteren 6.9’luk depremin ardından belediyemiz bünyesinde “Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü” kurduk. O tarihten bu yana valilik, AFAD, kaymakamlık, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, jandarma, Aydın Büyükşehir Belediyesi ve diğer tüm kamu kurumlarıyla işbirliği içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İRAP eylem planı kapsamındaki görev paylaşımına göre çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’nün koordinesinde, Fen İşleri Müdürlüğü, Yapı Kontrol Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü işbirliğiyle inşaat mühendisleri, mimarlar ve inşaat teknikerlerinden oluşan teknik ekipler kurduk. Ekiplerimiz, vatandaşların yoğun vakit geçirdiği alanların, işyerlerinin ve AVM’lerin taşıyıcı sistem elemanlarını, kolonlarını, kirişlerini, yapı sistemlerini kontrol etmek üzere çalışmalarını sürdürüyor. Belediyemiz bünyesinde arama-kurtarma timi de kurduk. Afet ve acil durum yönetimi konusunda kurum içi görevlendirme yaptık. Afet öncesinde, afet anında, afet sonrasında yapılacak işlerle ilgili personel görevlendirdik (kurtarma, ilkyardım, kurulum, lojistik, tahliye, iaşe, söndürme ve koruma ekipleri, teknik destek ve ikmal hizmet grubu, tahliye, yerleştirme anons ve bilgilendirme personeli). Personele eğitimler veriyoruz, revizyon planlaması yapıyoruz.

Uluslararası düzeyde katılım sağladığımız MCR 2030 (Making Cities Resilient), “Şehirleri Dirençli Hâle Getirmek 2030 Projesi” kapsamında başlattığımız çalışmalar daha aktif olacak. Cu projeye dahil tüm paydaşlar uygun olduğunda (Ankara Büyükşehir Belediyesi, diğer üye belediyeler) online toplantı ve durum değerlendirmesi yapacağız, daha profesyonel çalışmalarla ilgili yol haritası belirleyeceğiz.
2021 yılının Aralık ayında, ilçemizde alınacak önlemleri belirlemek ve bilimsel veriler doğrultusunda depreme karşı yol haritası oluşturmak amacıyla “Deprem ile Kentsel Dönüşüm” kurultayı düzenledik. İki günlük kurultayda, deprem konusunda uzman isimleri ağırladık, deprem master planı oluşturmak için önemli bir adım attık.

Afet yönetimine ilişkin belediyenizde ayrı bir birim oluşturdunuz mu? Afet risklerine karşı kentsel direnci artırmak, fiziksel, ekolojik ve toplumsal açıdan kent planlamasının sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla eylem planı hazırladınız mı?

ÖMER GÜNEL: 2021 yılında belediyemiz bünyesinde “Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü” kurduk. Afet risklerine karşı kentsel direnci artırmak, fiziksel, ekolojik, toplumsal açıdan kent planlamasının sürdürebilirliğini sağlamak hepimizin görevi. Tüm kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları, afet bilinci artıracak çalışmalar yapmalı. Belediyemizin tüm birimleri, ilçemizin her sorununa (kentsel dönüşüm, imar, altyapı, sosyal-psikolojik konular, tarımsal üretim, ağaçlandırma, yapı tespiti, kaçak yapılaşma vb.) bütüncül bir bakış açısıyla yaklaşmaktadır. Belediyemizin diğer müdürlükleri, Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’nün koordinasyonunda çalışmalarını sürdürmektedir. Aydın ili bazında valilik onaylı İRAP eylem planı bulunmaktadır.

Risk yönetimi, altyapının mekânsal planlaması, yeşil altyapı destek sistemleri, ulaşım sistemi, arazi kullanımı ve yenilenebilir enerji kaynakları kapsamında hangi uygulamaları hayata geçirdiniz? Bu konuda yeni projeleriniz var mı?

ÖMER GÜNEL: İlçemiz genelindeki mevcut imar planlarının yerleşime uygunluk haritalarında afet riskleri, zemin açısından yerleşime uygun olmayan alanlar ve bu alanlardaki ikamet durumu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 18.03.2015 tarihinde onaylanan Kuşadası kent bütününe yönelik 1/5.000 ölçekli nazım ve 1/1.000 ölçekli uygulama imar planına esas jeolojik-jeoteknik etüt raporundaki iki alanda “UOA AMB” olarak işaretlenmiştir. Bu alanlarda yapılaşmaya ve ikamete izin verilmemesi sürecinde belediyemizin İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’yle Yapı Kontrol Müdürlüğü koordineli çalışmaktadır. Zemin ve temel etüt raporlarında yeraltı suyu gözlemlenen parsellerdeki sıvılaşma analizinde sıvılaşma ve oturma problemi söz konusu olduğunda sahaya özel tasarım gerektiren alanlar kapsamında İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından gerekli değerlendirmeler yapılarak mühendislik önlemleri aldırılmaktadır. Ayrıca imar planı değişikliği durumunda turistik tesislerde belediyemiz tarafından kat indirilmesi yönünde kararlar alınmaktadır. Belediyemizin Yapı Kontrol Müdürlüğü bünyesinde orta ve ağır hasarlı yapılar tespit edilmiştir. Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü, parsel bazında riskli yapıların dönüşüm ve yıkım işlemlerini yürütmektedir. İlçe genelindeki kaçak ve projesine aykırı yapılar, Yapı Kontrol Müdürlüğü tarafından tespit edilerek gereği yapılmaktadır. Yeşil alanların artırılmasına yönelik imar planları yapıyoruz.

Afet yönetimine yönelik çalışmalarınızda mevzuat, bütçe ve kaynak açısından zorluklarla karşılaştınız mı?

ÖMER GÜNEL: Riskli yapıların kentsel dönüşümünde yapılar yıkıldıktan sonraki yapım aşamasında inşaat alanlarının emsal haklarında, bütçede ve kamu kurumlarından gelen kaynak ve destek konularında sıkıntı yaşıyoruz. İlçe belediyelerine yüklenen sorumluluk paylaşılmalı. Bu sayede çalışmalarımız daha etkin olacaktır.


Önerilen Haberler