"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

İMKÂN VAR, KOORDİNASYON YOK, YETKİ VAR, SORUMLU YOK

Seyit Torun

CHP CHP Parti Meclisi Üyesi | Ordu Milletvekili

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin 22. günündeyiz. Kentleri afetlere hazırlayamayan, afet anında müdahalede yetersiz kalan siyasi iktidarın, afet sonrası iyileştirme çalışmalarında da aynı koordinasyonsuzluğu devam ettirdiğini görüyoruz.

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin 22. günündeyiz. Kentleri afetlere hazırlayamayan, afet anında müdahalede yetersiz kalan siyasi iktidarın, afet sonrası iyileştirme çalışmalarında da aynı koordinasyonsuzluğu devam ettirdiğini görüyoruz. “Ben yaptım oldu” anlayışıyla ülkemize zarar verenleri tekrar uyarıyoruz: Depremzedelere kalıcı imkânlar sunmak ve kentleri afetlere karşı dirençli hâle getirmek için bilimsel bilgi ışığında karar almaya ve ortak akla ihtiyaç var.

21 yıldır iktidarda bulunanlar, depremin sonuçlarına ilişkin sorumluluktan kaçmaya uğraşıyor. Ortaya dökülen gerçeklere rağmen hiçbiri sorumluluğu üzerlerine almıyorlar. Koltuklarını korumak için ne yapacağını şaşıranlar, kendilerine suçlu bulmaya uğraşıyor. Öyle ki, arama-kurtarma çalışmalarında eksik kalanlar, enkazlara günlerce ulaşamayanlar, yardımları zamanında ulaştıramayanlar bu konuda bile belediyelerimizi suçlamaktan medet umuyor. Kendi beceriksizliklerini bastırmak için belediyelerimize iftira atacak kadar acizleşenler, suçluluk telaşından kurtulamıyor.

Şu gerçekleri bir kez daha hatırlatmak isterim: Belediyelerimizin arama-kurtarma ekipleri, depremin ilk saatlerinde yola çıkmaya hazırdı. Onları havalimanlarında bekleten bu iktidardır. Belediye ekiplerinin aletlerine el koyan, ekiplerin nerede çalışacağını koordine edemeyen ve çalışmaları geciktiren bu iktidardır. “Her şeyi ben yapacağım,” diyerek hiçbir şeyi tam yapamayan, çalışmaları sekteye uğratan bu iktidardır. Belediyelerimizin yardım tırlarına “Ben dağıtacağım,” diyerek el koyan ve yardımların ulaştırılmasını geciktiren de bu iktidardır. 

Bu zorluklara rağmen belediyelerimizin arama-kurtarma ekipleri, birçok bölgeye ilk ulaşan ekiplerdendi. Binden fazla vatandaş, belediyelerimizin ekipleri tarafından enkaz altından çıkarıldı. Vatandaşlara her türlü yardımı ulaştırmak için tüm imkânlar seferber edildi. 26 Şubat 2023 itibarıyla 6.436 tır insani yardım belediyelerimiz tarafından afet bölgelerine gönderildi. 142 mobil mutfak, 153 ikram aracı, 16 mobil fırın bölgede hizmet vermektedir. Ayrıca 2.859.000 battaniye, 248.000 ısıtıcı, 36.715 çadır, 955 konteyner, 1.594 mobil tuvalet/duş vatandaşlara ulaştırıldı.

Bu hizmetleri için belediyelerimize teşekkür etmesi gereken iktidarın hâlâ belediyelerimizi eleştirmesinin altında yatan korkuyu hepimiz iyi biliyoruz. Vatandaşın hayrına olmayan bu sorunlu anlayışı da, yapılan her şeyi not alan halkımızın vicdanına havale ediyoruz.


Önerilen Haberler