YÜKLENİYOR
Honaz Belediye Başkanı Yüksel Kepenek Belediye Gazetesi’ne “dirençli kentler” hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Kahramanmaraş merkezli, 10 ili etkileyen iki büyük depremin ardından “dirençli kentler” yeniden önem kazandı. İlçenizde doğal afetlerin etkilerini en aza indirmek için yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?
YÜKSEL KEPENEK: İlçemizde yeni yapılacak yapılara ilişkin hazırlanan projelerin zemin etüdü belediyemiz bünyesindeki jeoloji mühendisi tarafından denetleniyor. İlçemizde yapılan projelerin tamamı, meslek odaları denetiminden sonra ruhsatlandırılıyor, belediyemizin görevlileri tarafından yapı denetimi kontrolü yapılıyor.
Afet yönetimine ilişkin belediyenizde ayrı bir birim oluşturdunuz mu? Afet risklerine karşı kentsel direnci artırmak, fiziksel, ekolojik ve toplumsal açıdan kent planlamasının sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla eylem planı hazırladınız mı?
YÜKSEL KEPENEK: Afet yönetimine ilişkin planlar hazırlamak için çalışmalara başladık. İlçemizde dört kattan fazla yapılaşmaya izin vermiyoruz, yatay mimariye önem veriyoruz.
Risk yönetimi, altyapının mekânsal planlaması, yeşil altyapı destek sistemleri, ulaşım sistemi, arazi kullanımı ve yenilenebilir enerji kaynakları kapsamında hangi uygulamaları hayata geçirdiniz? Bu konuda yeni projeleriniz var mı?
YÜKSEL KEPENEK: Risk yönetiminin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bu nedenle risk yönetimiyle ilgili çalışmalara başladık. Altyapı çalışmalarının imar planlarına işlenmesi, risklerin yönetilmesinde önem arz ediyor. Arazi kullanımı konusunda uzman kişilerle çalışıyoruz, zemin uygunluğuna göre planlama yapıyoruz.
Afet yönetimine yönelik çalışmalarınızda mevzuat, bütçe ve kaynak açısından zorluklarla karşılaştınız mı?
YÜKSEL KEPENEK: Afet yönetimine yönelik çalışmalarımızı belediyemizin bütçesi doğrultusunda gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Ancak bütçemiz, afete maruz kalacak bölgeleri planlamak ve yönetmek için yeterli değil. Mevzuat ve kaynak açısından problem yaşıyoruz. Afet yönetimine ilişkin çalışmalarımıza devam edeceğiz.