"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Kerimoğlu: “Arama-kurtarma birimi kurduk”

  • 27 Şubat 2023
Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu “dirençli kentler” hakkındaki politikalarını Belediye Gazetesi’ne aktardı.

Kahramanmaraş merkezli, 10 ili etkileyen iki büyük depremin ardından “dirençli kentler” yeniden önem kazandı. İlçenizde doğal afetlerin etkilerini en aza indirmek için yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

BÜLENT KERİMOĞLU:
Doğal afetlerin etkisini en aza indirmek için 1/1000 ölçekli uygulama imar planı şartlarına uygun şehirleşme koşullarını titizlikle uyguluyoruz. Ruhsat ve eki projelerin vizelerinin ilgili meslek odaları (Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Makine Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası) tarafından yapılmasını sağlıyoruz. Sivil toplum kuruluşlarıyla koordineli çalışıyoruz. Bakırköy, İstanbul’un en eski yerleşim yerlerinden biri. Bu nedenle binaların ortalama yaşı 57. Bu binaların dönüşümünün sağlanması amacıyla yeni 1/1000 ölçekli imar planı hazırlandı, belediyemizin meclisinde oybirliğiyle kabul edildi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na gönderildi.

Afet yönetimine ilişkin belediyenizde ayrı bir birim oluşturdunuz mu? Afet risklerine karşı kentsel direnci artırmak, fiziksel, ekolojik ve toplumsal açıdan kent planlamasının sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla eylem planı hazırladınız mı?

BÜLENT KERİMOĞLU:
Afet yönetimi için belediyemizde “Bakırköy Arama Kurtarma Birimi” kurduk. Arama-kurtarma ekibi, belediyemizin çalışanlarından oluşuyor. AFAD akredite kılavuzu kapsamında arama-kurtarma ekibine, hafif arama-kurtarma, operasyonel hazırlık, organizasyon yönetimi, adres bilgisi, kentsel arama-kurtarma eğitimleri ve eğitimlerin sonunda 1., 2. ve 3. seviye sertifika verildi, afet bölgesi organizasyon şemaları oluşturuldu.

Ayrıca ilçemizin 15 mahallesinde deprem toplanma alanları belirlendi, mahalle sakinleriyle paylaşıldı. Fiziki, ekolojik ve toplumsal araştırmalar neticesinde çadır kurulacak alanlar tespit edildi. Arama-kurtarma malzemelerinin yer aldığı deprem konteynerleri oluşturduk, 15 mahalleye yerleştirdik. Konteynerlerin anahtarlarını mahalle muhtarlarına ve mahalle afet gönüllülerine teslim ettik. Belediyemizin İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’yle Fen İşleri Müdürlüğü eşgüdümlü çalışıyor.

Risk yönetimi, altyapının mekânsal planlaması, yeşil altyapı destek sistemleri, ulaşım sistemi, arazi kullanımı ve yenilenebilir enerji kaynakları kapsamında hangi uygulamaları hayata geçirdiniz? Bu konuda yeni projeleriniz var mı?

BÜLENT KERİMOĞLU:
Risk yönetimi, altyapının mekânsal planlaması, yeşil altyapı destek sistemleri, ulaşım sistemi kapsamında belediyemizin Fen İşleri Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü arasındaki koordinasyon devam ediyor. Binaların yeşil enerjiye geçirilmesi için ilçe halkıyla görüşmeler yapıyoruz.

Afet yönetimine yönelik çalışmalarınızda mevzuat, bütçe ve kaynak açısından zorluklarla karşılaştınız mı?

BÜLENT KERİMOĞLU:
Afet yönetimine yönelik çalışmalarımızda mevzuat, bütçe ve kaynak açısından zorluklar yaşıyoruz. İlçemizdeki binaların çoğu ekonomik ömrünü tamamladı. Ancak ilçe sakinlerinin büyük çoğunluğu emekli ve dar gelirli. Bu nedenle kentsel dönüşümle binalarını yenilemekte zorlanıyorlar. Bu konuda vatandaşlara yardımcı olmak amacıyla belediyemizin İmar ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından hazırlanan 1/1000 ölçekli imar planıyla +1 kat ilave ederek kentsel dönüşümü kolaylaştırmaya ilişkin çalışmamızı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin meclisinde Adalet ve Kalkınma Partisi’yle Milliyetçi Hareket Partisi’nin çoğunluk olması ve planımızı kabul etmemesi nedeniyle gerçekleştiremedik.


Önerilen Haberler