"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Öküzcüoğlu: “Yapı denetimi sürecine katıldık”

  • 27 Şubat 2023
Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu Belediye Gazetesi’ne “dirençli kentler” hakkındaki politikalarını aktardı.

Kahramanmaraş merkezli, 10 ili etkileyen iki büyük depremin ardından “dirençli kentler” yeniden önem kazandı. İlçenizde doğal afetlerin etkilerini en aza indirmek için yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

AHMET ÖKÜZCÜOĞLU:
Alaşehir, depremin merkezlerinden biri olabilir. İlçemizde ana fay hattıyla birçok fay hattı bulunuyor. İzmir Seferihisar depreminden sonra “Deprem Komisyonu” kurduk, olası depremlere karşı tedbir almak amacıyla çalışmalara başladık. Ruhsatlandırdığımız binaların yapı denetimi sürecine katıldık, bu binaları kontrol ettik ve denetledik. Bu sayede projelerimize uyulup uyulmadığını gördük. Projelere uyulmadıysa, yapı denetimi kuruluşunu ve müteahhidi uyardık, yapıyı düzelttirdik. Yeni açılacak imar alanlarında zemin etüdü çalışması başlattık. Zemin etüdü çalışmasının sonuçlarına göre alanın ihtiyaçlarını ve kat yüksekliğini belirledik, belirlemeye de devam edeceğiz.

Afet yönetimine ilişkin belediyenizde ayrı bir birim oluşturdunuz mu? Afet risklerine karşı kentsel direnci artırmak, fiziksel, ekolojik ve toplumsal açıdan kent planlamasının sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla eylem planı hazırladınız mı?

AHMET ÖKÜZCÜOĞLU:
Afet yönetimine ilişkin ayrı bir bölüm veya birim henüz oluşturmadık. Bu konuda çalışmalarımız var. “Deprem Komisyonu” kurduk. Eylem planı hazırlamıştır. Ancak son depremlerin yıkıcı etkisini göz önünde bulundurduğumuzda bu planın yetersiz olabileceğini düşündük. Eylem planını revize etmek için çalışmalara başladık.

Risk yönetimi, altyapının mekânsal planlaması, yeşil altyapı destek sistemleri, ulaşım sistemi, arazi kullanımı ve yenilenebilir enerji kaynakları kapsamında hangi uygulamaları hayata geçirdiniz? Bu konuda yeni projeleriniz var mı?

AHMET ÖKÜZCÜOĞLU
: Altyapı destek sistemi, revize edeceğimiz eylem planının bir parçası olacak. Yeşil alanlarla ilgili çalışmalarımızı hızlandırdık. Yeşil alanların toplanma alanı gibi önemli alanlara dönüştürülmesine ilişkin çalışmaları eylem planına dahil ettik. Rödevans anlaşması yaptığımız bir jeotermal enerji santralimiz var. Güneş enerjisi santrali kurmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Güneş enerjisi santraline dair çağrı mektubu aldık ve planlama çalışmalarına başladık. Planlama çalışmalarını ve ruhsat sürecini tamamladıktan sonra imalata başlayacağız. Güneş enerjisi santrali sayesinde 2.64 MW enerji üreteceğiz.

Afet yönetimine yönelik çalışmalarınızda mevzuat, bütçe ve kaynak açısından zorluklarla karşılaştınız mı?

AHMET ÖKÜZCÜOĞLU:
Bütçe açısından zorluk yaşadık. Bu çalışmalarımıza bütçe ayırmaya ve bu bütçeyi doğru kullanmaya önem verdik. Kaynaklarımızı verimli, doğru kullandığımızı ve kullanacağımızı düşünüyoruz.


Önerilen Haberler