YÜKLENİYOR
Aydın Söke Belediye Başkanı “dirençli kentler” hakkında soruları Belediye Gazetesi’ne yanıtladı.
Kahramanmaraş merkezli, 10 ili etkileyen iki büyük depremin ardından “dirençli kentler” yeniden önem kazandı. İlçenizde doğal afetlerin etkilerini en aza indirmek için yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?
LEVENT TUNCEL: 2006 yılında ilave ve revizyon imar planlarına esas olan jeolojik- jeoteknik etüt raporları neticesinde ayrıntılı jeolojik-jeoteknik etüt gerektiren alan olarak belirlenen alanlarda, 2014 ve 2017 yıllarında iki ayrı alanda güncel mevzuata ve bakanlık tarafından istenen çalışma kriterlerine uygun jeolojik-jeoteknik raporları hazırlattık. Raporlar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanmıştır. Ayrıca jeolojik ve topoğrafik özellikleri nedeniyle problemli olan alanlarla “afete maruz bölge” olarak belirlenmese de geçmişte heyelan vb. olumsuzlukların yaşandığı alanlardaki uygulama imar planlarında kentsel yeşil alanlar iskâna yönelik yapılaşmaya kapatılmıştır.
Afet yönetimine ilişkin belediyenizde ayrı bir birim oluşturdunuz mu? Afet risklerine karşı kentsel direnci artırmak, fiziksel, ekolojik ve toplumsal açıdan kent planlamasının sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla eylem planı hazırladınız mı?
LEVENT TUNCEL: Afet yönetimine ilişkin ayrı bir birim oluşturmadık, eylem planı hazırlamadık. Aydın için hazırlanarak yürürlüğe giren “İl Afet Risk Azaltma Planı” kapsamında yerine getirmemiz gereken talimatlar hususunda imkânlarımız dahilinde çalışmalar yapıyoruz. 2021 yılında deprem ve afet yardım konteynerini kullanıma hazır hâle getirdik. Deprem konteynerinde, deprem ve olası afetlerde kullanılabilecek teknik ekipman yer alıyor. Doğal afet müdahale ekibi oluşturduk. Ekipte, ilkyardımı bilen, acil müdahale eğitimleri almış, deneyimli kişiler bulunuyor. Belediyemizin mobil hizmet aracını doğal afetlerde iletişimin kesintiye uğramaması için tasarladık. Güneş enerjisi paneliyle kendi enerjisini üreten, uydu internet sistemli aracımız olası afetlere hazır.
Risk yönetimi, altyapının mekânsal planlaması, yeşil altyapı destek sistemleri, ulaşım sistemi, arazi kullanımı ve yenilenebilir enerji kaynakları kapsamında hangi uygulamaları hayata geçirdiniz? Bu konuda yeni projeleriniz var mı?
LEVENT TUNCEL: Belediyemizin mülkiyetinde bulunmakla birlikte Kuşadası’nın Caferli Mahallesi’nde yer alan 106 ada 3 parselde, 1.4 MW kapasiteli güneş enerjisi santralini hayata geçirmeyi planlıyoruz. Alana ilişkin olarak 08.07.2020 tarihinde ADM Elektrik Dağıtım A.Ş.’den çağrı mektubu alındı, ADM Elektrik Dağıtım A.Ş.’yle 30.11.2020 tarihinde 19.09.02.02.00000876 sayılı bağlantı anlaşması imzalandı. Alanın bir kısmının Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararıyla 3. derece arkeolojik sit alanı ilan edilmesinin ardından, güneş enerjisi projesinin yapılacağı 106 ada 3 parseli de kapsayan, Kuşadası ve Söke sınırlarında kalan bu alanda koruma amaçlı imar planı çalışmasına başlandı, 1/5.000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planları onaylandı, 1/1.000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planlarının onay süreci devam ediyor.
Afet yönetimine yönelik çalışmalarınızda mevzuat, bütçe ve kaynak açısından zorluklarla karşılaştınız mı?
LEVENT TUNCEL: Cumhuriyet Mahallesi’ndeki 2.58 hektarlık alan, Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alan ilan edildi. Karar, 18.08.2017 tarihli ve 30158 sayılı Resmî Gazete’de yayımlandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 03.10.2017 tarihli ve E.12664 sayılı kararıyla riskli alanın Söke Belediyesi’ne yetki devri yapıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sunulan “Söke Kent Merkeziyle Söke Çayı ve Çevresi Kentsel Yenileme-Dönüşüm Odaklı Mekânsal Strateji Belgesi” kapsamında belirtildiği üzere “riskli alan” talebinde bulunulan 2.58 hektarlık alan, Söke kent merkezinde yenileme ve dönüşümü hedeflenen, uygulama imar planı revizyonu yapılacak olan 160 hektarlık alanın bir parçasıdır. 2.58 hektarlık bu alan için yenileme-dönüşüm sağlamak üzere 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’la dönüşüm planlanmıştır. Planlanan dönüşüm süreci öncesinde belediyemiz tarafından Söke kent merkezi ve çevresindeki 159.7 hektarlık alanda, 1/1.000 ölçekli revizyon uygulama imar planındaki 20 hektarlık alanı kapsayan muhtelif alanlarda kentsel yenileme-dönüşüm projesi hizmet alımına ilişkin ihale gerçekleştirilmiştir. Yüklenici firma, yeniden 1/5.000 ve 1/1.000 ölçekli planları, teknik raporları, araştırma raporlarını ve hesap dosyalarını hazırlamıştır, anket çalışması yapmıştır, alana ilişkin fotoğraf albümü oluşturmuştur. Ancak süreç içinde alınan 160 hektarlık alanda revizyon uygulama imar planlarının iptali ve önceki plan koşullarına dönülmesi şeklindeki meclis kararı kapsamında alanda yeni koşullara göre planlamanın tekrar ele alınması zorunluluğu doğmuştur.
Pandemi ve ekonomik kriz nedeniyle bütçe ve kaynak açısından zorluklar yaşıyoruz. Afet yönetimine yönelik çalışmalarımız ve projelerimiz de bu durumdan etkileniyor.