"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Akay: “Seyhan’daki tarım alanlarını değerlendirdik”

  • 6 Şubat 2023
Başkan Akif Kemal Akay, Seyhan Belediyesi’nin tarıma yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Üreten belediyecilik anlayışıyla üreticileri destekliyoruz. 40 kırsal mahalledeki küçük üreticilere 35.000’den fazla fide, 60.000’nin üzerinde fidan dağıttık. Seyhan halkının sağlıklı, güvenilir ve kaliteli gıdaya erişmesi için birçok alanda faaliyet gösteriyoruz. Bu alanlardan biri, mandıra yerleşkesi. Seyhan Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’yle hizmet protokolü imzaladık, süt üreticileriyle süt alım anlaşması yaptık. Mandırada pastörize işleminden geçen sütleri çocuklara sabah öğünü olarak dağıtmak için çalışmalarımızı başlattık. Aynı zamanda peynir de üretiyoruz. İlçemizde işlevsiz alan bırakmama düşüncesindeyiz. Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğiyle Dervişler Mahallesi’ndeki 445 dönümlük arazide temizlik, toprak tesviyesi ve mera ıslahı çalışmaları yaptık. Karayusuflu ve Kayışlı Mahalleleri’ndeki 385 dekarlık mera alanını ıslah ettik. Yem maliyetlerini azaltmak amacıyla ırmak kenarlarında kalan 25 dönümlük alana tritikale ve fiğ tohumu ektik. Gökçeler Mahallesi’nde de mera alanını ıslah ettik ve 120 dekarlık alana reygrass tohumu ektik. Boş arazilerde sözleşmeli tarım modeli uyguluyoruz. Farklı bölgelerdeki toplam 80 dönümlük alanda sebze ve buğday üretiyoruz. Üç yıl önce oluşturduğumuz kompost üretim tesisinde ürettiğimiz kompostun toprak iyileştirici özelliğini kullanarak verimi artırıyoruz. Üreticilere kompost dağıtıyoruz.

Öz kaynaklarımızın yanı sıra ulusal/uluslararası fon kaynaklarıyla da birçok çalışma yapıyoruz. Seyhan Üreten Kadınlar Kooperatifi işbirliğiyle hazırladığımız proje kapsamında Seyhan Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü yerleşkesinde tıbbi ve aromatik bitki yetiştirmek için modern sera kurduk. Serada, nane, sarı kantaron, ölmez çiçek, sivri kekik, oğul otu, aynısefa, ıtır, şeker otu, kurt üzüm, ekinezya, Anadolu adaçayı, civanperçemi ve adaçayı üretiliyor. Üretilen ürünlerden uçucu yağ elde edilmesi için distilasyon ünitesi kurduk. Üreticilere farklı alanlarda tarım eğitimleri veriyoruz.

Bölgemizin sorunlarını tespit etmek amacıyla “Kır Meclisi” kurduk. Seyhan kırsalında üretilebilecek katma değeri yüksek alternatif ürünleri tespit ettik. Zencefil ve zerdeçal ürettik. Ejder meyvesi, ananas, çarkıfelek, kuşkonmaz üretmeyi hedefliyoruz, deneme üretimi yaptık ve başarıya ulaştık. Avokado, nektarin, yassı şeftali, bergamot, ağaç kavunu, Çin turuncu, kamkat, red şadok üretimine başladık. Seralarda, kaktüs ve sukulent yetiştiriciliği de yapılıyor. Glutensiz ürünlerde kullanılan alternatif hammadde kaynaklarının yetiştiriciliğini de yapıyoruz. Kasava patatesi, stevia, yosun gibi ürünler yetiştiriyoruz, bu ürünlerle glutensiz ekmek, simit, grisini, kurabiye, kek, limonata üretiyoruz. Sağlıklı fideler temin etmek için doku kültürü laboratuvarı kurduk. Doku kültürü yöntemleriyle bitki ve fideleri çoğaltıyoruz. Yaban mersini, böğürtlen, safran, zerdeçal, dikensiz Hint inciri gibi ürünleri doku kültürü yöntemiyle çoğaltıyoruz. Sebze-meyve fidelerini vatandaşlara ücretsiz dağıtıyoruz. Seyhan Belediyesi Teknoloji ve İnovasyon Merkezi’ndeki yenilikçi tarım uygulamaları serasında NFT (besleyici film tekniği) sistemiyle yeşil soğan, dereotu, kıvırcık, marul, maydanoz, fesleğen ve Yedikule tipi göbekli marul üretiliyor. Kokopit sistemiyle salkım ve beef olmak üzeri iki tür domates ve kapya biberi yetiştiriyoruz.

Önümüzdeki dönemde Seyhan Belediyesi Teknoloji ve İnovasyon Merkezi’nde yenilikçi tarım uygulamalarının kapasitesini güçlendirmeyi ve yeni çalışmalar yapmayı planlıyoruz. İklim ve gıda krizinin önüne geçilmesi için tarımsal üretimin ve bu alandaki çalışmaların çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Yakın zamanda “Akuaponik Sera Projesi”ni hayata geçireceğiz. Akuaponik, balık yetiştiriciliği, yosun ve bitki üretimi entegrasyonuyla akuakültür ve hidroponik üretim sistemlerinin birleştirilmesiyle ortaya çıkan bir besin üretim modeli.  Bu sistemler, daha az miktarda su tüketimine imkân tanıyor. Bu sistem sayesinde su tasarrufu sağlanacak, hastalıklardan ve zararlı mikroorganizmalardan arınmış, pestisit ve herbisit içermeyen ürünler yetiştirilecek. Bu sistemle, marul, domates, salatalık, kabak, lahana, ıspanak, çilek, su teresi, fesleğen, kişniş otu, maydanoz, sarımsak, nane, dere otu, roka, pazı, fasulye ve bezelye yetiştirilecek.


Önerilen Haberler