"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Akgün: “Kent bostanı modelini okullarda uyguladık”

  • 6 Şubat 2023
Başkan Hasan Akgün, Büyükçekmece Belediyesi’nin tarıma yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

2020 yılında belediyemiz bünyesinde Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nü kurduk. Bezmialem Vakıf Üniversitesi, Namık Kemal Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesi’yle işbirliği protokolü yaptık, protokol kapsamında tarımın her alanında vatandaşlara eğitimler verdik. İyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması amacıyla eğitimleri sürdürüyoruz.

Atalık tohumlara önem veriyoruz, siyez buğdayı yetiştiriyoruz. 10 dekarlık alanda lavanta üretiyoruz. Bu yıl lavanta bahçesini agro turizme açmayı, İstanbul’da bir ilki hayata geçirmeyi planlıyoruz. Pandemi döneminde vatandaşlara sebze yetiştirme kitleri dağıttık. Atıl durumdaki yeşil alanları tarımsal üretime açtık. 250 dekarlık alanda ayçiçeği ürettik, elde ettiğimiz yağı belediyemizin tanzim satış noktasında satışa sunduk. Ayçiçek yağı, ihtiyaç sahibi vatandaşlar için “Sevgi Eli” marketinin raflarında yerini aldı. İlçemizdeki mahallelerde kent bostanı oluşturmaya başladık. Geleceğimizi önemsediğimiz için aynı modeli okullarımızda da uyguladık. Celaliye bamyasının üretimine önem verdik. Üretim sürecinde kadın istihdamına imkân tanıdık. Celaliye bamyasını yaygınlaştırmayı ve tanıtmayı hedefledik.

250 dekarlık alana yulaf ve Macar fiği ekeceğiz, besi hayvancılığı üreticilerine yem desteğinde bulunacağız. Toprağı önemsiyoruz. Sebze-meyve atıklarından kompost yapıyoruz. Kompostu, bostanlarda sebze yetiştiren vatandaşlara doğal gübre olarak dağıtıyoruz. Ormanlık alan oluşturma çalışmalarımıza “Pavlonya” ve “Ginkgo Biloba” ağaçlarıyla devam ettik. Alternatif bitki yetiştiriciliğine önem verdik. Tıbbi bitkiler ve aronya, üzüm, gojiberry yetiştirmeye başladık. Buğday, bamya ve ayçiçeğinin yanı sıra nohut, soğan, sarımsak, bezelye, fasulye, yerfıstığı ve karabuğday ürettik, üretmeye de devam ediyoruz. BÜKOOP’un kurulmasını destekledik. İyi tarım uygulamaları kapsamında dijital toprak analizi yaptık, çiftçileri gübreleme konusunda bilgilendirdik. Üretici pazarları kurduk. Ürettiğimiz ürünleri, kadın kooperatiflerinin ürünlerini satışa sunmak amacıyla tarım marketi açacağız. Tarım, yaşamın ve geleceğin teminatıdır. Tarımsal üretimi ve iyi tarım uygulamalarını teşvik etmeliyiz.


Önerilen Haberler