"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Atay: “Atıl durumdaki arazileri üretime açtık”

  • 6 Şubat 2023
Başkan Mehmet Fatih Atay, Efeler Belediyesi’nin tarıma yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

İlçemizin tarımsal üretim potansiyelinden yararlanmak için 2019 yılından bu yana bir dizi projeyi hayata geçirdik. Atıl durumdaki arazileri üretime açtık. %100 Kadın Emeği Tarımsal Ürün Fabrikası’nı kurduk, yetiştirdiğimiz ürünlere katma değer kazandırdık. Herkesin sağlıklı ve güvenli gıdaya ulaşabilmesi için ürünlerimizi Efe Bakkallar aracılığıyla vatandaşlara sunduk. İlçemizde üretilen ürünleri yurtiçindeki ve yurtdışındaki tüketicilerle buluşturmak için “www.efelerpazari.com” üzerinden satışa sunduk. En lezzetli enginarlar bölgemizde üretiliyor. 2020 yılında Baltaköy ve Tepecik Mahalleleri’ndeki 45 dönümlük arazide enginar üretimine başladık. Damla sulama yöntemiyle yetiştirdiğimiz enginarlar, sadece kadın emekçilerin çalıştığı %100 Kadın Emeği Tarımsal Ürün Fabrikası’nda işlenerek konserve ürünler hâline getiriliyor. Enginarlarımız, Efe Bakkallar’da ve internet sitemizde satışa sunuluyor. 2020 yılında üretimine başladığımız diğer ürün de şevketibostan bitkisi oldu. Tepecik Mahallesi’ndeki on dönümlük arazide damla sulama yöntemiyle yetiştirdiğimiz şevketibostan, %100 Kadın Emeği Tarımsal Ürün Fabrikası’nda işlenerek Efe Bakkallar ve internet sitemiz aracılığıyla satışa sunuluyor. Yöremize özgü ürünlerin yanı sıra temel gıda ürünlerini de üretim yelpazemize ekledik.

Ülkemizin içinde bulunduğu zorlu ekonomik koşullar nedeniyle fiyatı el yakan domates ve biberi vatandaşlara uygun fiyatla sunabilmek için Gödrenli Mahallesi’nde 2020 yılında üretime başladık. 32 dönümlük arazide kadın emekçilerin alınteriyle üretilen domatesler, %100 Kadın Emeği Tarımsal Ürün Fabrikası’nda işlendikten sonra türlerine göre ayrılıyor, konserve ürünler hâlinde satışa sunuluyor. 2020 yılında üretimine başladığımız ürünlerden biri de kekik bitkisi. Şahnalı Mahallesi’ndeki sekiz dönümlük arazide damla sulama yöntemiyle yetiştirdiğimiz kekik, kekik suyu hâline getirildikten sonra Efe Bakkallar ve internet sitemiz aracılığıyla vatandaşlarla buluşturuluyor. Arazilerimizde kuşkonmaza da yer verdik. Kuşkonmaz üretimine 2022 yılında Tepecik Mahallesi’ndeki iki dönümlük arazide başladık. Vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan ejder meyvesini 2020 yılında üretmeye başladık. Şevketiye Mahallesi’ndeki bir dönümlük arazi üzerinde örtü altı tarım yöntemiyle yetiştirdiğimiz ejder meyvelerini işçilerimizin emeğiyle tüketime hazır hâle getirdik. Verimli topraklarımızda yetiştirdiğimiz ürünler arasında buğday da yer alıyor. Alanlı ve Mesutlu Mahalleleri’ndeki toplam 107 dönümlük arazide kuru tarım yöntemiyle buğday yetiştiriyoruz. Buğdaydan un ve ekmek yapıyoruz. Karakılçık buğdayını da 2020 yılından bu yana üretiyoruz. Işıklı, Kadıköy ve Alanlı Mahalleleri’ndeki toplam 104 dönümlük arazide yetiştirdiğimiz karakılçık buğdayından da ekmek ve un yapıyoruz. 2020 yılında süs bitkisi üretimine de başladık. Şevketiye Mahallesi’ndeki bir dönümlük arazide sezonluk süs bitkileri yetiştiriyoruz.

2022 yılında Şevketiye Mahallesi’ndeki 600 metrekarelik alanda deneme üretimine başladığımız pancar bitkisi üretiminde de olumlu sonuç almayı ve önümüzdeki dönemde üretim kapasitesini artırmayı planlıyoruz. Sürdürülebilir tarım ve iyi tarım uygulamalarına devam edeceğiz.


Önerilen Haberler