"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Böcek: “Kapalı devre sulama tesisleri kurduk”

  • 6 Şubat 2023
Başkan Muhittin Böcek, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin tarıma yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Planlı tarımsal üretim için çalışmalar başlattık. Antalya, sebze-meyve üretiminde ve örtü altı tarımda Türkiye’nin toplam üretiminin %67’sini karşılıyor. Üreticilerin her zaman yanında olduk. Yerelden kalkınmaya yönelik çalışmalarımıza başladık. “Halk Et” ve “Halk Süt” projelerini hayata geçirdik. Uygun fiyatlı, sağlıklı ve güvenilir et/et ürünlerini vatandaşlarla buluşturuyoruz. 11 Aralık 2019’dan bu yana 480.773 vatandaşa 1.084 ton ve 422 kilogram et/et ürünleri satışı yaptık. 1.188 yerel besiciden 8.895 hayvan satın aldık. “Halk Süt” projesi kapsamında 19.225 çocuğa 1 milyon 9.801 bin litre süt dağıttık.

Tarımsal üretimde artan girdi maliyetleri, gübreye, mazota ve tarım ilaçlarına gelen zamlar, enerji fiyatlarındaki artış karşısında âdeta beli bükülen ve üretemez hâle gelen çiftçilere birçok konuda destek olduk, olmaya da devam ediyoruz. 58 sulama kooperatifinin enerji giderinin %80’lik kısmını güneş enerjisi santralleriyle ücretsiz karşılıyoruz.

Kapalı devre sulama tesisleri kuruyoruz. Tarımsal üretimin yoğun olduğu beş ilçemizde kurduğumuz tesisler sayesinde 22.000 dekarlık alan vahşi sulama sisteminden açık/kapalı sulama sistemine geçti. 5.500 çiftçi ailesine katkıda bulunduk. Tersine göçü teşvik ediyoruz. Su kullanımında %60 tasarruf, verimlilikte %55 artış sağlandı.

Ekilmeyen tarım arazilerini üretime kazandırdık. 85.000 kilogramı yerli buğday tohumu olmak üzere toplamda 103.600 kilogram tohum (arı otu, nohut, patates, mısır, ayçiçeği) hibesinde bulunduk. 370.000 fidan ve 380.000 fide hibe ettik. Üreticileri, aronya, safran, nergis, ahududu ve böğürtlen gibi alternatif ürünlerle buluşturduk.

Yaş ortalaması yüksek kırsal mahallelere üzüm ve nar suyu sıkma makinesi, ceviz kabuğu ayıklama makinesi, hamur yoğurma makinesi ve ilaçlama makinesi göndererek üreticilerin iş yükünü hafiflettik. Biyolojik ve biyoteknik mücadeleyle hem pestisit kalıntısının önüne geçtik hem de ürünlerin ihracattan geri dönmesini engelledik. Üretimin daha bilinçli yapılması, ürün kayıplarının önüne geçilmesi, verimin artırılması amacıyla eğitimler düzenliyoruz.

Türkiye’de ilk olan “Akıllı Tarım Projesi” kapsamında seralara ve meyve bahçelerine tarımsal takip amaçlı, dijital, kablosuz izleme sistemleri kurduk. Cep telefonlarına indirilen uygulama sayesinde seralarını takip edebilen üreticilerin özellikle kış aylarındaki zirai don nöbetleri son buldu, fazla gübreleme ve ilaçlama maliyetleri düştü, verim arttı. Besicilere hayvan, kuru yonca ve saman desteği verdik. Veterinerlik hizmetleri kapsamında tırnak bakımı, iç-dış parazit uygulaması ve sağlık kontrolleri gerçekleştirdik. Arıcılığın teşvik edilmesi amacıyla üreticilere kovan, arıcı kıyafeti ve arı otu tohumu desteği veriyoruz.

2023 yılında Korkuteli’nin Bozova Mahallesi’nde 50 milyon TL’lik yatırımla “Yaş Meyve Sebze Kurutma Entegre Tesisi” kuracağız. 200 kişiye istihdam sağlayacak bu tesis, üreticilerin desteklenmesi ve ürünlerin değerlendirilmesi açısından önem taşıyor. “Kumluca’da İsraf Azalıyor, Yerel Üretici Kazanıyor” projesi kapsamında Beykent Toptancı Hali’nde gıda kurutma ve paketleme tesisleri kuracağız. Tesisin tamamlanmasıyla birlikte Kumluca’da ve çevre ilçelerde geçimini sebze-meyve üretimiyle sağlayan küçük, orta ve büyük ölçekli üreticilerin ürettiği ürünler kurutularak daha da değerlenecek. Üreticilere destek olmak boynumuzun borcudur. Üreticilerin yanında olacağız.


Önerilen Haberler