"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Bozdoğan: “Yerel kalkınmaya odaklandık”

  • 6 Şubat 2023
Başkan Haluk Bozdoğan, Tarsus Belediyesi’nin tarıma yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Belediyemiz için tarım oldukça önemli. Çukurova’nın bereketli toprakları ve çiftçilerin alınteri en hassas noktamız. Kırsal kalkınmayı sağlamak, üretimi desteklemek amacıyla atalık tohumları toprakla buluşturuyoruz, gelecek nesiller için daha sağlıklı bir yaşamın temelini atıyoruz. Amacımız, sağlıklı ve organik ürünlerin bölgemizde yetişmesini sağlamak, ürün verimliliğini artırmak ve zehirsiz ürünler üretmek. Belediyemizin Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü, ilçe merkeziyle kırsal mahalleler arasındaki bağı güçlendirmek, kırsalda yetişen tarımsal ürünleri desteklemek, kırsal mahallelerin gelişimine ve kalkınmasına katkıda bulunmak amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Bu çalışmalar kapsamında kırsal mahalleler ziyaret ediliyor, vatandaşların sorunları ve talepleri dinleniyor, sorunlara çözüm bulunuyor.

İnsana ve çevreye duyarlı, yerel kalkınma odaklı, engelsiz, üreten, eğiten, sağlıklı kent vizyonuyla yol haritamızı oluşturduk. Miras Ata Tohum Projesi’ni hayata geçirdik. Projenin hedefi, atalık tohumları korumak, yaygınlaştırmak, muhafaza etmek, üretmek. Yerli tohumların yaygınlaştırmasını sağlamak, çiftçilere tohum ve fide temin etmek amacıyla üreticilere destek olmaya devam ediyoruz. Göreve geldiğimiz günden bu yana yaklaşık 6 milyon fide ve 500.000 fidan dağıttık. Miras Ata Tohum Projesi kapsamında, Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nün koordinesinde yerli tohumlardan üretilen fideleri temin ettik, çiftçilere ücretsiz dağıttık, kırsal kalkınmanın önünü açmak için önemli adımlar attık. Belediyemiz bünyesinde kurulan gen bankasında yetişen atalık ve yerli tohumları üreticilere ücretsiz dağıtıyoruz, bu tohumların gelecek nesillere aktarılmasını sağlıyoruz. Atalık tohumlara yönelik çalışmalarımıza belediyemizin tarıma uygun arazilerinde devam ediyoruz.

Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’yle bir protokol imzaladık.  Protokol, tarımsal üretime yönelik sorunları çözmek, üreticileri bilinçlendirmek, yerli tohumların yeni çeşitlerini tanıtmak amacıyla çeşitli kurum ve kuruluşlarla yürüttüğümüz projeleri kapsıyor. Bilimsel verilere göre hareket edebilmek için belediyemizin fidanlığında toprak ve bitki analiz laboratuarı kurduk. Mobil analiz cihazını belediyemize kazandırdık. Çiftçiler, analiz hizmetinden ücretsiz yararlanıyor. Talepte bulunan vatandaşlara Halk Eğitim Merkezi işbirliğiyle isteyen mantar yetiştiriciliği eğitimi veriyoruz. Eğitim sayesinde vatandaşlara istihdam imkânı da sunuyoruz. Bahçe bitkileri kursu da düzenliyoruz.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi, “Köylü, milletin efendisidir.” Biz de bu bakış açısıyla çalışıyoruz. Tarıma her zaman destek olacağız. Gerçek milliyetçilik, ata topraklarında atalık tohumla tarım yapmaktır, sebze-meyve üretmektir. İlçemizdeki üretimle 84 farklı ürün çeşidine ulaştık. Üreticilere ve vatandaşlara ulaştırmak için elimizde milyonlarca atalık tohum var. Çağdaş tarım, evinizin önündeki bir metrelik alanda bile hormonsuz tarım yapabilmektir. Sağlıklı ve sürdürülebilir üretim için çalışmaya devam edeceğiz. Hedefimiz, tarımsal üretimi daha ileri taşımak ve zehirsiz üretim yapmak.


Önerilen Haberler