Çebi: “Çocukların ihtiyaçlarını dikkate aldık”

• 6 Şubat 2023
Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Küçükçekmece’nin Gülümseyen Çocukları Projesi’nden bahseder misiniz? Projenizin amacı nedir?

KEMAL ÇEBİ:
55 yıldır Küçükçekmece’de yaşadığımı ve Küçükçekmeceli olduğumu belirtmek isterim. Küçükçekmece’de yaşıyor, ilçemizin tarihini, sorunlarını, ortak mutluluklarını biliyorum. Bugün binaların olduğu arazilerde gençliğimde top oynardık, yüzmeyi Küçükçekmece Gölü’nde öğrendim. Öğrencilik yıllarımda başladığım siyasi hayatım, Küçükçekmece’de şekillendi ve gelişti. Seçim döneminde, yaşadığım ilçenin ihtiyaçlarını gözeterek çalışmalara başladım. Küçükçekmece, Anadolu’nun çok kültürlü, çok renkli yapısına cömertçe ev sahipliği yapan, her açıdan potansiyeli yüksek bir ilçe. Kimseyi ayırt etmeden, eşit ve adil hizmet anlayışıyla en küçük yaşam birimlerine, mahallelere, sokaklara, yani gerçek hayata nüfuz etmeye çalışıyoruz. Nâzım Hikmet, “Çocuklar yurdun temeli, barış dolu bir geleceğin teminatı, sevgiyle örülecek bir yaşamın neşesi olmuştur. Dünyayı verelim çocuklara hiç değilse bir günlüğüne,” derken, geleceğimizin teminatı olan çocuklardan öğrenmemiz gerekenlerin de altını çizmiştir. Çocukların gülümsemesinde vücut bulan masumiyeti, umudu ve yaratma cesaretini, korunacak temel değerler olarak benimsemeli, çocukların şen kahkahalarıyla çınlayan dünyayı ve insan sevgisini parlatıp yüceltmeliyiz. Göreve başladığım günden bu yana çocukların ihtiyaçlarını önceleyerek, çocuklarla ilgili projelerimizi tek bir çatı altında toplamak, belediyemizin tüm birimleriyle birlikte çalışmak amacıyla Küçükçekmece’nin Gülümseyen Çocukları Projesi’ni hayata geçirdik.

Projenin hazırlık süreci, kapsamı, içeriği, hedef kitlesi, bölgeye ve Küçükçekmece’ye katkısı hakkında bilgi verir misiniz?

KEMAL ÇEBİ:
Demokratik sistemin sağlıklı şekilde işletilmesi, yerel yönetimlerin çoğulcu, katılımcı, insan odaklı, kısacası demokratik bir biçimde yeniden yapılanmasıyla mümkündür. Biz de bu anlayışla yola çıktık. Demokratik yerel yönetimlerin varlığı, yerel katılım yollarının her kesime açık olmasına bağlıdır. Yukarıda da ifade ettiğim gibi Küçükçekmece Belediyesi, herkesin sesini duyurabildiği, şeffaf, hesap veren, ortak akılla hareket eden bir anlayışıyla, toplumsal cinsiyet eşitliğini ve insan haklarını gözeterek çalışmaya başlamıştır. Çocukların sokaklarda özgürce hareket edebildiği, betona değil, yeşile yatırım yapılan, her mahalleye eşit hizmet sunulan, çağdaş, hak ettiği güzellikleri yaşayan, gelişen bir ilçe hayalimiz var. Küçükçekmece’nin Gülümseyen Çocukları Projesi, eğitimden sosyal faaliyetlere, kültür-sanattan ekolojiye, beslenmeye kadar birçok başlıktan oluşuyor. Belediyemizin Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İşleri Müdürlüğü ve Zabıta Müdürlüğü’ne kadar tüm birimlerimizle birlikte çalışıyoruz. Bir çocuğun gülümsemesi, dünyadaki en kıymetli hazinedir. Nüfusunun %26’sını çocukların oluşturduğu Küçükçekmece’de daha önce bir tane bile gündüz çocuk bakımevi yoktu. İlçemize sekiz gündüz çocuk bakımevi ve bir oyun evi kazandırdık. Amacımız, okul öncesi çocukların eğitimlerini eşit şartlarda tamamlayabilmesiydi. Gündüz çocuk bakımevlerinde 2.251 çocuğun eğitim almasını sağladık. Yapımı devam eden iki gündüz çocuk bakımevini Yarımburgaz ve Fevzi Çakmak Mahalleleri’ne kazandıracağız. İlçemizin ihtiyacı ve belediyemize gelen talepler doğrultusunda açtığımız oyun evi, Fevzi Çakmak Kapalı Pazaryeri’nin yanında. Pazar alışverişi yapan vatandaşlar, çocuklarını oyun evine bırakabiliyor. Öz bakım becerilerini tamamlamış, 3-5 ve 6-8 yaş arasındaki çocuklar, öğretmenler eşliğinde iki saat boyunca hem eğleniyor hem de öğreniyor. Hafta içi ücretiz anne-çocuk etkinlikleri düzenliyoruz. Küçükçekmeceli çocukların kütüphaneleri de var. Kitap okuma alışkanlığını hep önemsedim. Çocuklar, ağaçlar arasındaki Kuşlu Çocuk Kütüphanesi’nde kitap okuyabilsin, ders çalışabilsin, resim yapabilsin istedik. Küçükçekmece’nin ilk çocuk kütüphanesi olan Kuşlu Çocuk Kütüphanesi’ni çocuklara özel tasarladık, Cumhuriyet Mahallesi’nde hizmete sunduk. Çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak ve ders çalışabilecekleri bir mekân oluşturmak amacıyla hayata geçirilen Kuşlu Çocuk Kütüphanesi’nde, Türk edebiyatından dünya klasiklerine kadar 7.000 kitap yer alıyor, çocuklar için etkinlik alanları da bulunuyor. Küçükçekmeceli çocuklar kısa sürede Kuşlu Çocuk Kütüphanesi’ne alıştı. Kuşlu Çocuk Kütüphane’nin yetersiz kaldığını düşündük ve yeni bir çocuk kütüphanesi daha açtık. Rıfat Ilgaz Çocuk Kütüphanesi’yle birlikte iki çocuk kütüphanesiyle çocuklara hizmet veriyoruz. Her mahalleye, her sokağa dokunduk. “Kuş Kanadında Masallar” temasıyla birden fazla dilde 2020 yılında birincisini düzenlediğimiz ve büyük beğeni toplayan uluslararası masal festivali Masal İstanbul’u 2021 yılında “Suyla Gelen Masallar”, 2022 yılında da “Ağaç Gölgesinde Masallar” temasıyla düzenledik. Bu sayede on binlerce çocuğa ulaştık. Hayatında ilk defa canlı olarak masal dinleyen çocuklarla tarifi olmayan bir deneyimi paylaştık. Amacımız, attığımız her adımla, hayata geçirdiğimiz her projeyle Küçükçekmece’yi bir marka hâline getirmek. Yaptığımız ve yapacağımız projeler sadece ilçemizi değil, İstanbul’u da kalkındıracak. 2019 yılından bugüne ne kadar yol aldığımızı görebiliyoruz. Size “mega” proje anlatmadım. Anlattığım projeler çok pahalı değil. “Daha öncekiler neden yapmadı?” tartışmasına girmek de zaman kaybı. En büyük projemiz, mutlu, yüzü gülen bir Küçükçekmece yaratmak. Bunu da hep birlikte yapacağız. Çünkü Küçükçekmece, ruhu olan bir ilçedir. Küçükçekmece, hayattır.

Projeyi planlarken bütçe, yatırım, kaynak ve mevzuat açısından herhangi bir zorluk yaşadınız mı? Yaşadıysanız, bu zorlukları aşmak için hangi çalışmaları yaptınız?

KEMAL ÇEBİ:
Küçükçekmece’nin Gülümseyen Çocukları Projesi’ni planlarken herhangi bir zorluk yaşamadık.