"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Çercioğlu: “Üreticileri teşvik edecek projeler hazırladık”

  • 6 Şubat 2023
Başkan Özlem Çerçioğlu, Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin tarıma yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Tarımsal üretimin gelişmesine, katma değeri yüksek ürünlerin çeşitlendirilmesine öncü olacak çalışmalar yapıyoruz. Tarımı ve tarım politikalarını bir bütün olarak ele alıyoruz, birbirini tamamlayan projeleri hayata geçiriyoruz. Bu sayede projelerin sürdürülebilirliği sağlanıyor. Tarımsal üretim, Aydın’ın ve kırsal kalkınmanın lokomotifi olacak. Kalkınmanın yerelden başlaması gerektiğine inanıyoruz. Projelerimizle üreticileri teşvik ediyoruz. Üretim aşamasını kolaylaştıracak, satış kanalları oluşturacak destek hizmetleri sunuyoruz. Artan girdi maliyetleri nedeniyle üreticiler üretemez hâle geldi. Aydın’da tarımsal üretimin yavaşlamasına asla izin vermeyiz. Bu nedenle 4.200 çiftçiye tarım makinesi desteğinde bulunduk. Sürdürülebilir tarım uygulamaları da oldukça önemli. Öncelikle tohumda dışa bağımlılığı azaltmamız gerekiyor. Sürdürülebilir tarımsal üretim için atalık tohumlara sahip çıkıyoruz. Kendi seralarımızda ürettiğimiz, Aydın yöresine has yaklaşık 5 milyon sebze fidesini vatandaşlara ve üreticilere hibe ediyoruz. Çiftçilere fide, fidan, makine, teçhizat desteği veriyoruz. Üreticilerin tarlasında kalan ürünleri (portakal, nar, soğan, patates, erik, kereviz, havuç, bamya, çilek ve marul vb.) satın alarak ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştırıyoruz.

Belediyemiz bünyesindeki Kooperatifçilik Birimi’yle birlikte kooperatifleşmek isteyen üretici kadınlara kooperatifleşme prosedürünün yerine getirilmesinden ürünlerin Halka Ege Et’in 14 marketinde satışa sunulmasına kadar her aşamada destek oluyoruz. Yerel üreticilerin ürettiği ürünlerin yeni pazarlara açılması için Halk Ege Et’le birlikte projeler üretiyoruz. Tarım ve hayvancılık alanında 37 kooperatifle işbirliği yapıyoruz. Katma değeri yüksek tarım ürünlerinin çeşitlendirilmesi için Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün üretime dayalı kalkınma modelini esas alarak Aydın Çiftçi Merkezi’ni kurduk. Merkezde, farklı ürünlerle deneme üretimi yapıyoruz, bu ürünleri üretmek isteyen çiftçilerle deneyimimizi paylaşıyoruz, onlara eğitimler veriyoruz.

Hayvancılığı desteklemek için kendi çiftliğimizde yetiştirdiğimiz sakız koyunlarını üretici kadınlara hibe ediyoruz. 1.125 aileye sakız koyunu (iki koyun, bir koç) desteği verdik. Aydın’da koyunculuğu geliştiriyoruz. Sürü sahibi üreticilere de sakız koçu desteğinde bulunuyoruz. Sürülerin, çoklu doğum oranı ve süt verimi oldukça yüksek olan sakız koyunu ırkına dönüşmesini sağlıyoruz. 14.000 üreticiye de 54.000 kümes hayvanı hibe ettik.

Her yıl Aydın genelinde beş ve beşten az büyükbaş hayvanı olan küçük aile işletmelerine yem desteği veriyoruz. Artan yem fiyatları, küçük aile işletmelerinin hayvanlarını kesime göndermesine, ülkemizde hem et hem de süt piyasasında arz kaynaklı pahalılık yaşanmasına neden oluyor. Bu nedenle şimdiye kadar 4.500 üreticinin binlerce büyükbaş hayvanı için 1.300 ton yem desteğinde bulunduk.

Türkiye ekonomisi her geçen gün kötüye gidiyor. Ülkemiz üretemiyor. Bu durum, tarım ve hayvancılıkla geçinen vatandaşları fazlasıyla etkiliyor. Önümüzdeki dönemde de tarıma ve hayvancılığa yönelik desteğimizi sürdüreceğiz.


Önerilen Haberler