"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Çervatoğlu: “Zehirsiz bahçe, zehirsiz gıda anlayışıyla yola çıktık”

  • 6 Şubat 2023
Başkan Ercüment Çervatoğlu, Fındıklı Belediyesi’nin tarıma yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Tarımsal üretimi geliştirmek, üretimin sermayeden yana değil, halktan yana yapılmasını sağlamak, sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşmak amacıyla imece anlayışıyla çalışıyoruz. Tarımsal üretim koşullarının iyileştirilmesine katkıda bulunmak, nitelikli ürünler yetiştirmek, bu ürünleri kooperatifler aracılığıyla halka sunabilmek için toplumcu belediyecilikle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. “Zehirsiz bahçe, zehirsiz gıda” anlayışıyla çıktığımız yolda, bölgesel avantajımızı değerlendirerek çay tarımıyla toprağın verimini artırmak, monokültür yöntemine karşı geleneksel meyve üreticiliğini destekleyecek faaliyetlerde bulunuyoruz.

Yerel kalkınma açısından vatandaşları üretime teşvik etmenin, gönüllülük esasının, kapasite artışının ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Geleneksel üretim tarzıyla doğal tarımın önemsenmesi, kendine yetebilen ekonomik döngünün sağlanması için belediyemizin öncülüğünde kurulan Meci Tarımsal Kalkınma Kooperatifi çatısı altında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dayanışma ve imece anlayışı doğrultusunda tarımsal üretimde kendimize yetebilecek bir sistem yapılanmasını hedefliyoruz. Bölgemiz, coğrafi özellikleri, iklimi ve bitki örtüsüyle oldukça özel. Bölgemizin dezavantajları olsa da, avantajlarını ön plana çıkarmak bizim için önemli. Yereldeki sorunları çözmek, ihtiyaçları karşılamak amacıyla çiftçilerle, üreticilerle, muhtarlarla, halkla birebir iletişim kurarak, üretim ve ürün koşullarına ilişkin bilgi toplayarak analiz yapacağız. Yöresel ihtiyaçların farklı olması, yöreye özgü tarımsal üretimi zorunlu kılıyor, vatandaşlara destek olmak da önem kazanıyor.

Tarımsal üretime yönelik çalışmalarda Fındıklı Ziraat Odası’yla işbirliği yaptık, belediyemize ait atıl durumdaki 25 dönümlük araziyi üretime açtık, geleneksel meyve ağaçları ve sebze fideleri üretmeye başladık. Bölge halkına her yıl ücretsiz sebze fideleri dağıttık. Meci ve Gençlik Tarım Parkı’nda yetiştirdiğimiz sebzelerden elde edilen beş milyon doğal ve geleneksel tohumları vatandaşlara ücretsiz ulaştırdık. Meci Tarım Parkı’nda hedefimiz, üretimi desteklemek, zehirsiz bahçelerden zehirsiz gıdalara erişmek, bu çalışmaları gelire dönüştürmek. Kooperatif, üreticiler ve tüketicilerle belediyemiz arasında eşitlikçi bütünleşme modeli oluşturmak için çalışıyoruz. Bu kapsamda aile emeğine dayalı tarımsal üretim yapan küçük üreticileri güçlendirerek, elde edilen ürünlerin kooperatif aracılığıyla tüketicilere en uygun fiyatla ulaştırılmasını hedefliyoruz. Kooperatif sayesinde geleneksel meyvelerden katma değeri daha yüksek ürünler üretmek amacıyla örgütlenen üreticiler, üzüm suyundan pekmeze, meyve kurusuna kadar birçok ürün çeşidi geliştirdi. Üreticilerin ve kooperatiflerin ürünlerini iki yıldır Halkın Bakkalı aracılığıyla vatandaşlarla buluşturuyoruz.

Dayanışmayı ve imeceyi büyüterek Borçka, Şavşat ve Hanak’ta tarımsal üretime başladık, Hanak’ta buğday ektik. Doğal gübre kullanarak ürettiğimiz buğdayı değirmenlerde öğüttük, işledik, elde ettiğimiz ürünleri kooperatif ve Halkın Bakkalı aracılığıyla Fındıklı halkına ulaştırdık. Budama, gübreleme vb. konularda eğitimler ve atölyelerle altyapıyı oluşturduktan sonra katma değerli ürünlerin üretilmesini ve kırsal kalkınmayı sağlayacağız.

Geleneksel tarım tekniklerinin ve tohumların korunması için üreticilerle birlikte hareket edeceğiz, sürekliliği sağlamak için süreci takip edeceğiz. Kooperatifle işbirliği yapacağız, örnek çiftlik oluşturup, süt ürünlerini tüketicilerle aracısız buluşturacağız. Aynı zamanda hayvancılığın gelişmesi için üreticilere destek olacağız.


Önerilen Haberler